Hoppa till innehåll

Lagom motion för dig 

Om du vill börja motionera regelbundet, fundera först över vilken typ av motion som känns rolig och passar dig. Det finns oerhört många sätt att motionera. Fysisk aktivitet är all typ av muskel- och skelettaktivitet som bränner mer energi än stillasittande.  

Tidigare erfarenheter av motion kan påverka våra motionvanor. Vi kan ha negativa minnen från någon idrottsgren som vi fått lov att träna. Dessutom kan vi ha fastnat i känslan av misslyckande: ”Jag är så klumpig” eller ”segare än andra”. 

Vilken typ av motion gillar du? 

Finn ditt eget sätt att motionera. Första steget är att fundera över vad som gör dig motiverad och ivrig, eller vad som i sin tur får dig att hålla dig långt borta från att motionera. Det kan vara enklare att hitta en motionsform du gillar, om du funderar över vilken typ av motion som har känts bekvämast för dig och fått dig att känna dig lyckad. Efter vilken slags motion har du mått som bäst? 

När du svarar på dessa frågor, jämför dig inte med andra. Du behöver inte gilla samma motionsformer som någon annan. Om du känner dig obekväm på gymmet eller i joggingspåret betyder det inte att du inte kan njuta av motion över huvud taget. Kanske det bästa sättet att motionera för dig i stället skulle vara att simma, hemmaträning, badminton, klättra eller cykla? 

När du väljer motionsform, försök att tänka på sådant som är enkelt att genomföra. Det är mer sannolikt att vi börjar motionera, om det inte kräver mycket förberedelse och nya införskaffande. 

Fundera på vilken motionsform du skulle kunna gilla. Att hitta en sådan, ökar sannolikheten att motion blir en långvarig del av dina levnadsvanor. 

Öka mängden med måtta 

Om du inte har motionerat tidigare eller börjar om på nytt efter en längre paus, börja med små mål. Ditt första mål kan vara att motioner 20-30 minuter en gång i veckan. 

När du märker att du motionerat under ett par veckor, kan du öka antalet gånger. Tillslut räcker det att du motionerar veckovis utifrån rekommendationerna för hälsomotion: 

  • Förbättra uthålligheten genom att motionera ett par dagar sammanlagt2,5h effektivt ELLER 1h och 15min ansträngande. 
  • Förbättra muskelstyrkan och rörelsekontrollen iallafall 2 gånger i veckan. 

Mängden kan du samla på dig i små delar under veckan, men i minst 10-min snittar. 

Uppmuntra och försök igen 

 När du rör dig, uppmuntra dig själv att du gör dig själv en god gärning. Försök att inte tänka på andras prestationer eller överlägsenhet. Se träning som en paus – inte prestation. 

När du börjar träna, är det lätt att efter en motiverande start, börja slarva och det är helt normalt. Återvänd dock till ditt mål – ingenting har gått förlorat. 

 Läs mer