Hyppää sisältöön

TIEDOTE: YHTEISÖLLISYYS ON TÄRKEÄÄ MIELENTERVEYDELLE – KYSY SOMESSA #MITÄTEHTÄIS

Ystävyys ja yhteenkuuluvuuden tunne ovat mielenterveydelle tärkeitä. Tarve kokea kuuluvansa yhteisöön korostuu poikkeusoloissa, kun mahdollisuutta fyysiseen yhdessäoloon ei ole. Opiskelijoiden mielenterveyspäivänä 23.4. edistetään yhdessä yhteisöllisyyttä ja samalla vahvistetaan mielenterveyttä kysymällä somessa #mitätehtäis.

”Psyykkinen oireilu on lisääntynyt korkeakouluopiskelijoiden keskuudessa vuosi vuodelta. Joka kolmas opiskelija kokee psyykkistä kuormittuneisuutta ja uupumuksen kokemukset ovat hälyttävän yleisiä jo toisella asteella. Ajankohtainen koronaviruskriisi lisää huolta, ahdistusta, pelkoa ja surua myös opiskelijoiden keskuudessa. Lisäksi opintojen eteneminen ja toimeentulon riittävyys stressaavat nyt monia aiempaakin enemmän”, toteaa Nyyti ry:n puheenjohtaja Sanni Lehtinen.

Opiskelijoiden kokema yksinäisyys on ollut kasvussa läpi 2000-luvun. Itsensä ajoittain yksinäiseksi kokee useampi kuin joka neljäs ja usein yksinäisyyttä kokevia on noin seitsemän prosenttia korkeakouluopiskelijoista. Yksinäisyyden kokemus ja sosiaalisen tuen puute ovat yhteydessä opintoihin kiinnittymiseen, opintojen sujuvuuteen ja niiden keskeytyksiin. Vaikka kokemus johonkin opiskeluun liittyvään ryhmään kuulumisesta on yleistynyt viime vuosikymmenen aikana, yli viidesosa ei edelleenkään tunne itseään minkään opiskeluun liittyvän ryhmän osaksi. Opiskeluyhteisöjen yhteisöllisyyden vahvistaminen sekä lisää sosiaalista tukea että vahvistaa opiskelijoiden mielenterveyttä.

”Ystävillä ja opiskeluyhteisöön kuulumisella on valtava vaikutus hyvinvointiin ja opiskelussa jaksamiseen. Siksi yhteisöjen tukeminen ja niiden luominen on kaikkien opiskelijoiden ja heidän kanssaan työskentelevien asia niin livenä kuin verkossakin. Etenkin tämänhetkisessä poikkeustilanteessa on erityisen tärkeää luoda sellaisia verkkoyhteisöissä toimimisen käytäntöjä, jotka mahdollistavat sosiaalisen tuen eivätkä jätä ketään ulkopuolelle”, summaa Nyyti ry:n toiminnanjohtaja Minna Savolainen.

Kaikki ansaitsevat ystävyyttä. Ystävyydellä ei ole yhtä kaavaa ja siksi haastamme sinut kertomaan, miten olet löytänyt ystäviä. Kysymällä #mitätehtäis voit ilahduttaa uutta tai vanhaa ystävääsi.

Nyyti ry:n koordinoima Opiskelijahyvinvointiverkosto kampanjoi kahden viikon ajan ystävyyden ja yhteisöllisyyden lisäämisen puolesta. Opiskelijoiden mielenterveyspäivää vietetään torstaina 23.4. ja sen ympärillä kampanjoidaan 14. – 24.4.2020.

Lue lisää kampanjasta:
Suomeksi 
På svenska 
In English 

Lisätietoja:
Sanni Lehtinen, puheenjohtaja, sanni.lehtinen(a)nyyti.fi, 040 823 6077
Minna Savolainen, toiminnanjohtaja, minna.savolainen(a)nyyti.fi, 044 589 6117

Lähteitä:
Kampanja 2020
Yhdessä yhteisöksi hanke 
Korkeakouluopiskelijoiden Terveystutkimus 2016
Kouluterveyskysely 2019

Ylälaidassa teksti: Hei opiskelija! Vasemmalla teräväreunainen vihreä pivli, jossa teksti: Vastaa ja vaikuta! Neliönmallisen kuvan alapuoliskolla erilaisia ihmistä esittäviä piirroshahmoja. Vasemmalla hahmojen yläpuolella puhekupla, jossa teksti: Millaista vertaistoimintaa sinä kaipaat? Mistä aiheista haluaisit jutella? Osallistutko mieluummin pari tuntia vai pari kuukautta kestävään toimintaan? Entä mitä sinä haluaisit tehdä toisten opiskelijoiden hyväksi? Piirroshahmojen alla teksti: Klikkaa kuvaa tai lue QR-koodi. Tekstin vieressä QR-koodi, joka vie kyselyy.