Nyytin ja HelsinkiMission yhteinen Yksinäisyystyö korkeakouluissa -hanke (2022–2024) avaa syksyllä 2023 korkeakouluopiskelijoille tämän hetken yksinäisyyden kokemuksia kartoittavan kyselyn. Suomeksi toteutettava kysely on auki marraskuun loppuun asti.

– Yksinäisyystyö korkeakouluissa- hanke auttaa opiskelijoita sekä korkeakoulujen henkilökuntaa ja toimijoita tunnistamaan ja vähentämään yksinäisyyttä. Ennen hankkeen päättymistä haluamme kuulla korkeakouluopiskelijoita tämän hetken yksinäisyyden kokemuksista, jotta saamme tietoa tämänhetkistä yksinäisyyden kokemuksista ja toiveista yksinäisyyteen vaikuttamisesta, sanoo hankepäällikkö Annina Lindberg.

Opiskelijoilla on oikeus saada matalalla kynnyksellä tukea myös yksinäisyyden kokemuksiin. Kyse ei ole vain opiskelijoiden vaan koko yhteiskunnan asiasta, sillä kohtaamattomuus tulee kalliiksi.

– Koronan aikana ja sen jälkeen on ollut yleinen oletus, että yksinäisyys poistuu, kun voidaan palata ihmisten pariin. Kokemuksemme mukaan näin ei kuitenkaan ole käynyt, vaan edelleen suuri osa opiskelijoista kärsii hyvinvointia ja opiskelukykyä haittaavasta pitkittyneestä yksinäisyydestä, johon onneksi on sekä hankkeessa että korkeakouluissa saatavilla apua, jatkaa Annina Lindberg.

Yksinäisyystyö korkeakouluissa- hankkeessa on tarjottu opiskelijoille yksilö- ja ryhmämuotoista keskusteluapua pitkittyneeseen yksinäisyyteen, sekä koulutettu korkeakoulutoimijoita yksinäisyyden tunnistamiseen ja puheeksiottoon, sekä yksinäisyysohjelman toteuttamiseen osana korkeakoulujen hyvinvointityötä.

– Palveluohjaus meille järjestöille on toteutunut hyvin, erityisesti korkeakoulutoimijat ovat tunnistaneet ja ottaneet opiskelijoiden yksinäisyyttä puheeksi, opiskelijat ovat löytäneet keskusteluavun ja saaneet siitä konkreettista apua yksinäisyyteen. Opiskelijat ovat erilaisia ja erilaisissa elämäntilanteissa, siten monenlaista toimintaa ja kynnyksettömiä palveluja tarvitaan. Tämän opiskelijakyselyn avulla saamme lisätietoa opiskelijoilta itseltään siitä, mikä on tämänhetkinen tilanne sekä heidän kokemuksiaan siitä, miten heitä parhaiten oppilaitoksissa voidaan jatkossa auttaa, kommentoi HelsinkiMission yksinäisyystyön päällikkö Maria Lähteenmäki.

Yksinäisyystyö korkeakouluissa -hanke haastaa kaikki opiskelijat, opiskelijajärjestöt ja korkeakoulutoimijat viestimään kyselystä ja jokaisen opiskelijan mukaan vastaamaan yksinäisyyskyselyyn, jotta opiskelijalähtöisen tiedon avulla voimme ensi vuonna edistää korkeakoulujen hyvinvointityötä ja löytää yhdessä konkreettisia keinoja yksinäisyyden vähentämiseksi.

Lisätietoja kyselystä:

Maria Lähteenmäki, puh. 044 054 6224, maria.lahteenmaki@helsinkimissio.fi

HelsinkiMissio, yksinäisyystyön päällikkö; Turun yliopiston erikoistutkija

Lisätietoja hankkeesta:

Annina Lindberg, puh. 050 341 7474, annina.lindberg@nyyti.fi

Nyyti, Yksinäisyystyö korkeakouluissa –hankepäällikkö

Oletko opiskelija ja haluat vastata kyselyyn? Täältä pääset vastaamaan kyselyyn.