Kuvassa lukee Ilmianna ystävällinen teko aihetunnisteella ystävällisyys

Oletko ajatellut, millainen voima myötätunnossa piilee vastauksena päivittäisiin vaatimuksiin ja tarpeisiimme? Myötätunto on alikäytetty supervoima, joka saatetaan myös torjua heikkoutena, tai nähdä mahdollisuutena, joka muuttaa ihmistä ja muotoilee yhteisöjä, niin pieniä kuin suuriakin. Myötätunto on paitsi yksilön myös yhteisön ominaisuus, johon voimme vaikuttaa.

Myötätuntoa korkeakouluihin -hanke on tänä syksynä mukana YLE:n Havaintoja ihmisestä -sarjassa ja siihen liittyvässä sosiaalisen median kampanjassa yhdessä Jyväskylän yliopiston kanssa. Havaintoja ihmisestä -sarjassa toimittaja Satu Kivelä paneutuu neljässä jaksossa ystävällisyyden ja myötätunnon merkitykseen selviytymiselle ja hyvinvoinnille niin yksilöinä kuin yhteisöinäkin. Näkökulmat nousevat työelämästä, opiskelusta ja elämän eri vaiheista. Haastateltavina on asiantuntijoita ja tutkijoita. Jaksoissa kuullaan myös ihmisten arkikokemuksia.

Osallistu syksyn aikana Havaintoja ihmisestä -ohjelman somehaasteisiin, joissa voit ilmiantaa tutun tai tuntemattoman ystävällisiä tekoja ja osallistua keskusteluun. Haasteen tunniste Twitterissä on #ystävällisyys.

Myötätunto-tutkijat ovat visioineet tulevaisuutta, jossa myötätunnon harjaannuttaminen nähdään yhtä tärkeänä tekijänä terveydellemme kuin hyvinvoinnin kolmioon liittyvät uni, liikunta ja terveellinen ruokavalio. Myötätunnosta on taidoksi ahdistaviin sosiaalisiin tilanteisiin, ja se toimii tyynnyttäjänä turbulenteissa elämänvaiheissa. Myötätunnon taitojen avulla voimme myös vaihtaa armottomasta tai syyllistävästä ajattelusta suopean tulkinnan ajatteluun, jonka perimmäisenä motiivina on välittäminen niin itseä kuin muita kohtaan.

Tutkijat arvioivat, että juuri myötätunnon avulla ihminen selvisi myös lajiamme vaarantaneesta viimeisestä jääkaudesta. Monet asiat voivat kuitenkin estää myötätunnon osoittamista itseä tai muita kohtaan, ja siksi niiden tiedostaminen on ensimmäinen askel kohti armollisempaa ja täyteläisempää elämää.

Teksti: Laura Heimonen, Myötätuntoa korkeakouluihin -hanke