Haluaisitko lisätä itsetuntemustasi, taitoja huolehtia itsestäsi ja kenties myös oppia ohjaamaan muita? Nyt tähän on oiva tilaisuus, sillä tarjoamme ajalla 12.1.-14.2.2022 koulutuksen kasvokkaisten vertaistukiryhmien ohjaamiseen.
Mitkä vertaistukiryhmät?
Korona-aika on entisestään lisännyt merkityksellisten, kasvokkaisten kohtaamisten arvoa ja tarvetta opiskelijoiden joukossa. Kasvokkaisten vertaistukiryhmien tavoitteena on lisätä osallistujien tietoisuutta, itsetuntemusta ja taitoja huolehtia itsestään ja olla vuorovaikutuksessa muiden kanssa. Noin 10 opiskelijasta koostuvissa suljetuissa ryhmissä käsitellään luottamuksellisessa ilmapiirissä harjoittein ja keskusteluin oman polun löytämistä, vaativuutta ja suorittamista, itsemyötätuntoa sekä palautumista. Eli juuri sellaisia teemoja, joissa korona-aika on haastanut opiskelijoita ja joissa opiskelijoilla oli haasteita jo ennen koronaa. Ryhmät eivät ole terapeuttisia, vaan ne perustuvat vertaistukeen ja ohjattuun itsetutkiskeluun. Ryhmät tapaavat viisi kertaa kaksi tuntia kerrallaan ja niitä ohjaavat lähtökohtaisesti kaksi vapaaehtoista yhdessä.
Vertaistukiryhmien ohjaajakoulutus
Kuulostaako kiinnostavalta? Haluaisitko kokea tämän vertaistukiryhmän itse ja mahdollisesti tarjota mahdollisuutta muille opiskelijoille? Nyt sinulla on tähän mahtava tilaisuus, kun tarjoamme tämän konseptin ensimmäisen ohjaajakoulutuksen 12.1.–14.2.2022!
Koulutuksen aikataulu ja sisältö
Maksuton koulutus toteutuu Zoomissa pääosin maanantai-iltaisin aikavälillä 12.1.–14.2.2022. Se noudattaa itse vertaistukiryhmien rakennetta, mutta lisäksi siinä käsitellään ryhmän ohjaamiseen liittyviä asioita seuraavasti:
- Ke 12.1. klo 17–19.30 Tutustuminen ja ryhmäytyminen, mielenterveystaidot ja verkostot
- Ma 17.1. klo 17–19.30 Oman polun löytäminen
- Ma 24.1. klo 17–19.30 Vaativuus, itsekriittisyys ja suorittaminen
- Ma 31.1. klo 17–19.30 Itsemyötätunto
- Ma 7.2. klo 17–19.30 Palautuminen
- Ma 14.2. klo 17–18.30 Kysymykset ja vastaukset, ryhmän ohjaajan materiaalit, miten lähteä liikkeelle oman ryhmän toteuttamisessa?
Mistä koulutus koostuu ja mitä siitä jää käteen?
Koulutuksessa ohjaajiksi koulutettavat käyvät läpi pitkälti saman prosessin itse kuin mitä heidän ohjaamissaan ryhmissä on tarkoitus käydä. Lisäksi ohjaajakoulutuksessa harjoitellaan yhteisten sääntöjen luomista, ryhmissä tehtävien harjoitusten vetämistä, reflektoidaan omaa roolia ohjaajana ja kehitetään itse ryhmäkonseptia. Koulutuksen kokonaiskesto on yhteensä 14 tuntia (kerralla pääosin 2,5 tuntia). Kerran viikossa olevien tapaamisten välillä voi olla jotain pientä luettavaa, reflektio- tai valmistelutehtävää.
Koulutuksen käyneet vapaaehtoiset voivat itsenäisesti ohjata vertaistukiryhmiä omilla kampuksillaan keväästä 2022 alkaen. Nyyti tarjoaa tehtävään taustatukea, työnohjausta, materiaalit ja palautelomakkeet. Koulutukseen osallistuminen ei sido ryhmien vetämiseen. Koulutukseen kokonaan osallistuneet saavat todistuksen.
Ilmoittaudu koulutukseen 19.12. mennessä
Ilmoittaudu ohjaajakoulutukseen sunnuntaihin 19.12. mennessä verkkolomakkeella.
Kaipaatko lisätietoja? Älä epäröi kysyä! Vapaaehtoistoiminnan asiantuntija Sofia Lindqvist vastaa mielellään s-postilla sofia.lindqvist@nyyti.fi ja numerossa 050 349 9294.