KUN KORONAVIRUS AIHEUTTAA HUOLTA JA AHDISTUSTA

On normaalia, että koronaviruksen leviäminen ja sen hidastamiseen liittyvät rajoittavat toimenpiteet aiheuttavat huolta. Myös suru, hämmentyneisyys, pelko, ahdistus ja vihan tunteet ovat normaaleja reaktioita tässä tilanteissa.

Puhu huolestasi ja tunteistasi läheisten ja ystävien kanssa. Jos koet olosi hyvin vaikeaksi, hae keskusteluapua. Matalan kynnyksen keskusteluapua on saatavilla Mieli ry:n kriisipuhelimesta 09 2525 0111 ja Sekasin-chatista.

Järjestämme Nyytissä läpi vuoden useita ryhmächatteja, joiden aiheissa on huomioitu koronavirustilanne ja sen vaikutukset opiskeluun ja arkeen. Oman mielen rauhoittamiseen löytyy hyviä harjoitteita Nyytin Hengähdyshetki -kokonaisuudesta.

Lue myös Mieli ry:n sivuilta keinoista lievittää huolta. Hyviä omahoito-ohjeita on tarjolla myös Mielenterveystalossa. On tärkeää ottaa tervettä etäisyyttä uutisvirtaan ja seurata luotettavia lähteitä. Hyvä tietosivusto, joka sisältää myös koekäytössä olevan koronabotin löytyy Terveyskylä.fi Infektiotalosta.

Kaikista poikkeusoloista huolimatta on tärkeä yrittää pitää kiinni arjen rutiineista parhaan mukaan. Muistaa nukkua, syödä ja liikkua. Pidä voimavarojesi mukaan yhteyttä läheisiin ja ystäviin.  Ja tee myös mukavia mielihyvää tuottavia asioita.

JOS EPÄILET SAIRASTUNEESI KORONAVIRUKSEEN

On tärkeää, että kaikki koronavirusepäilyt tutkitaan laboratoriotestillä. Jos epäilet koronavirusta, tee oireiden arviointi Omaolo-palvelussa tai ota yhteyttä terveydenhuoltoon. Lieviä oireita ovat nuha, yskä, kurkkukipu, lihassärky tai lämmönnousu tai maltillinen kuume.  Katso THL:n ohjeet kotihoitoon. Pelkästään oireiden perusteella ei voi päätellä, onko aiheuttaja koronavirus vai joku muu virus/ bakteeri.

Lisätietoa koronaviruksesta ja hoitoon hakeutumisesta Terveyskylä.fi Infektiotalosta.

Lisätietoa THL:n sivuilta ja YTHS:n sivuilta.