16


KUN KORONAVIRUS AIHEUTTAA HUOLTA JA AHDISTUSTA

On normaalia, että koronaviruksen leviäminen ja sen hidastamiseen liittyvät rajoittavat toimenpiteet aiheuttavat huolta. Myös suru, hämmentyneisyys, pelko, ahdistus ja vihan tunteet ovat normaaleja reaktioita tässä tilanteissa.

Puhu huolestasi ja tunteistasi läheisten ja ystävien kanssa. Jos koet olosi hyvin vaikeaksi, hae keskusteluapua. Matalan kynnyksen keskusteluapua on saatavilla Mieli ry:n kriisipuhelimesta
09 2525 0111 ja Sekasin-chatista.

Järjestämme Nyytissä kevään aikana useita ryhmächatteja, joiden aiheissa on huomioitu koronavirustilanne ja sen vaikutukset opiskeluun mm. opiskelutekniikat kuntoon aiheinen ryhmächat ja Kuinka huolehdin omasta hyvinvoinnistani koronaviruksen aikana. Katso kaikki chatit täältä.

Oman mielen rauhoittamiseen löytyy hyviä harjoitteita Nyytin Hengähdyshetki -kokonaisuudesta.

Lue myös Mieli ry:n sivuilta keinoista lievittää huolta.

Hyviä omahoito-ohjeita on tarjolla myös Mielenterveystalossa.

On tärkeää ottaa tervettä etäisyyttä uutisvirtaan ja seurata luotettavia lähteitä. Hyvä tietosivusto, joka sisältää myös koekäytössä olevan koronabotin löytyy Terveyskylä.fi Infektiotalosta.

Kaikista poikkeusoloista huolimatta on tärkeä yrittää pitää kiinni arjen rutiineista parhaan mukaan. Muistaa nukkua, syödä ja liikkua. Pitää yhteyttä läheisiin ja ystäviin.  Ja tehdä myös mukavia mielihyvää tuottavia asioita.

JOS EPÄILET SAIRASTUNEESI KORONAVIRUKSEEN

Olemme Suomessa siinä tilanteessa että COVID-19 koronaviruksen on kiihtynyt. Virus aiheuttaa influenssaa muistuttavia hengitystieoireita. Suurin osa sairastuneista saa vain lieviä oireita.

Jos epäilet koronavirusta, tee oireiden arviointi Omaolo-palvelussa.

Jos oireesi ovat lievät etkä kuulu riskiryhmään, lepää ja sairasta rauhassa kotona, kunnes oireesi ovat loppuneet. Lieviä oireita ovat nuha, yskä, kurkkukipu, lihassärky tai lämmönnousu tai maltillinen kuume.  Katso tästä THL:n ohjeet kotihoitoon.

Jos sinulla on varmistettu koronavirustauti, pysyttele kotona vähintään seitsemän vuorokauden ajan. Jos sinulla on oireita vielä seitsemäntenä päivänä tai sen jälkeen, pysy kotona, kunnes olet ollut oireeton vähintään vuorokauden.  Vältä lähikontaktia perheen ulkopuolisiin ihmisiin.

Soita terveyskeskukseen tai terveyskeskuspäivystykseen, jos sinulle tulee vakavia oireita, kuten hengenahdistusta ja yleistilasi heikkenee. Saat terveydenhuollon ammattilaiselta ohjeet, miten toimia.

Riskiryhmään kuuluvien tulee ottaa muita herkemmin yhteyttä terveyskeskukseen tai lääkäriin. Jos kuulut riskiryhmään, soita pikaisesti terveyskeskukseen, jos sinulle

  • nousee äkillinen kuume (38 astetta tai yli) ja
  • tautiin liittyy kurkkukipua ja/tai yskää

Lisätietoa koronaviruksesta ja hoitoon hakeutumisesta Terveyskylä.fi Infektiotalosta.

Lisätietoa THL:n sivuilta ja YTHS:n sivuilta.