Lari

47


Tyvärr är denna artikel enbart tillgänglig på Finska.

4 vastausta aiheeseen “Eräs erityisherkkä korkeakoulussa”
 1. Margareta

  <3 <3 lämmin halaus sinulle! Tämä oli tärkeä teksti minulle ja varmasti monelle muullekin.

  Voin oman kokemukseni kautta ymmärtää ja samaistua kertomiisi asioihin. Itsekin olen yliopisto-opintojeni puolesta törmännyt juuri kuvatunlaisiinn menoihin osallistumattomuuden syihin ja kokenut, että syyni jättää osallistumatta ovat toisten korvaan typeriä.

  "…niin moni korkeakoululaisen aktiviteetti on sellainen, johon osallistuminen vaatii minulta valtavasti tai ei vain ole mahdollista tai hyvinvointini kannalta järkevää", tämä on hyvin totta minunkin kohdallani. Tarvitsen lisäksi "valmistautumisaikaa" muiden ihmisten kohtaamiseen, sillä herkkyyteni lisäksi olen introvertti luonteenlaatu enkä jaksa olla suurissa ihmisryhmissä "vuorovaikuttavasti" kovinkaan kauaa ennen kuin jo kaipaan akkujen lataamista. Ja vaikka viihdyn omissa oloissani, on kurjaa välillä, kun ei kykene menemään spontaanisti mukaan sosiaalisiin rientoihin, tutustua huolettomasti muihin ja muodostaa uusia ihmissuhteita, kun kaikki tämä vaatii etukäteisvalmistautumista tilanteisiin, itsensä psyykkaamista ja rohkaisemista – j o k a k e r t a.

  Herkkyytesi on arvokasta, sinä olet arvokas. Kiitos, kun kirjoitit tästä aiheesta. <3

  Svara
 2. Elina Partanen

  Tärkeä kommentti. Tämäkin on yksi näkökulma esteettömyyteen. Onko toiminta aidosti esteetöntä jos siihen voi osallistua ainoastaan kovassa melussa ja tungoksessa viihtyvä ihminen? Olisiko mahdollista järjestää isoihin (opiskelija)tapahtumiin myös chillaustiloja joihin voisi tulla viihtymään, rauhoittumaan ja lepäämään? Tulee myös heti mieleen monia aktiviteetteja joissa kirjoittajan kaltainen herkkä voisi viihtyä: vaikkapa opiskelijoiden taide- ja luontokerho ja koontumiset rauhallisissa, kodikkaissa tiloissa mukavan pientyhmän kesken. Opiskelijatoiminnassa mennään ehkä helposti ”näin on ennenkin tehty” -mentaliteetilla ottamatta opiskelijoiden moninaisuutta riittävästi huomioon. Myös herkkien tulisi olla suunnittelemassa toimintaa: heillä (meillä) on luontaista asiantuntemusta mm. viihtyisyyden huomioimiseen. Tästä hyötyisivät myös vähemmän herkät. Herkkiä on kuitenkin usein pidetty heikkoina, mikä on saanut meidät häpeämään itseämme. Muutosta on kuitenkin ilmassa! Toivon kaikkea hyvää kirjoittajalle. Et todellakaan ole ajatuksinesi yksin.

  Svara
 3. HSP91

  En tiedä mitä sanoisin, etten vain toistaisi sitä mitä tällaisissa kommenttikentissä yleensäkin sanotaan. Sanon sen silti: tämä oli kuin itseni kirjoittama.
  Pelottavissakin määrin.

  Ymmärrän sinua. Et ole yksin.

  Olet arvokas just sellaisena kuin olet. Kaikkine ominaisuuksinesi, kaikissa elämäntilanteissa.
  Hienoa että muistat myös kolikon kääntöpuolen. Pidä ainutlaatuisen hyvät puolesi jatkossakin mielessä ja pidä itsestäs huolta just sulle oikealla tavalla.

  1) Koska vain siten voit olla yhtään kenellekään hyödyksi: itsellesi, läheisellesi, yhteiskunnalle.

  2) Ei se määrä vaan se laatu. Kun valitset itsesi kannalta oikein miten ja keiden kanssa aikaasi vietät, sua lähestyvät henkilöt ovat hekin ”oikeanlaisia”. Arvostavat sua sellaisena kuin olet siis.

  3) Riität sellaisena kuin olet. Kun teet parhaasi eli työsi hyvin, käyttäydyt hyvin ja pidät itsestäs huolta, tuppaat saamaan aikaan hyvän kuvan itsestäsi ympärillesi ilman yrittämistä. Parhaansa tekeminen riittää ja monesti se voi olla paljon enemmän kuin ”jonkun muun vastaava suoritus”. Sillä hyvää asennetta ja aitoa välittämistä ei saa hankittua jollei se tule sisäisestä motivaatiosta. Ja sitähän meiltä erityisherkiltä löytyy.

  Tätä yllä olevaa jauhan aina itselleni kun teen kertomasi kaltaisia valintoja.

  Kaikkea hyvää sulle!

  Yst. terv. HSP91
  Kulttuurituottaja amk (2017 alk.)

  Svara
 4. Emilia

  Kuuntelin (kun kerran pystyi kuuntelemaan) tämän kyyneleet silmissä, samaistun niin voimakkaasti. Aivan ihana kirjoitus, kiitos! <3 <3

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *