Hoppa till innehåll

Jag och andra


Ett socialt nätverk betyder inte att känna så många människor som möjligt eller hela tiden knyta nya kontakter. Ditt sociala nätverk består av dem som betyder något för dig.

Ditt sociala nätverk består av dem som betyder något för dig.

Var och en har ett annorlunda socialt nätverk. Det kan innehålla människor från familjen, studieplatsen eller hobbyer. Det kan också innehålla grannar, husdjur eller en bekant butikskassa.

Det sociala nätverket behöver inte vara särskilt stort och innehålla tiotals människor. Viktigare än antalet är att du själv är nöjd med ditt nätverk.

Det finns alltså inte ett enda rätt ideal för ett socialt nätverk som vi alla måste sträva efter. Men för att stöda ditt välmående måste ditt nätverk ge dig glädje och energi. Det är bra om det finns personer i nätverket som du kan vända dig till när du behöver hjälp.

Det sociala nätverket förändras med livssituationen

En nära vän kan under årens gång bli främst en bekant, och en kollega kan stå dig närmare än dina egna släktingar. Det är naturligt att en del av nätverkets förhållanden håller livet ut och andra försvinner. Det är bara så det går, eftersom människors livssituationer förändras. Något som tidigare höll ihop vänskapen kanske inte är så viktigt mera.

Fastän nätverket oundvikligen förändras, krävs det också aktivitet för att upprätthålla det. Att hålla kontakten kräver aktivitet också av dig. Finns det någon i ditt sociala nätverk som du inte har haft kontakt med på länge? Tänk om du skulle skicka den personen ett meddelande idag?

Fastän nätverket oundvikligen förändras, krävs det också aktivitet för att upprätthålla det.

Be människorna i ditt nätverk om hjälp

Våga utnyttja ditt nätverk i svåra livssituationer. Om du känner dig ledsen kan du undvika andra och vara tystare än vanligt. Du vill vara ensam eller vill inte vara en börda för andra.

Våga utnyttja ditt nätverk i svåra livssituationer.

I svåra livssituationer är det ändå viktigt att hålla kontakten med nära och kära. Med dem kan du fundera på problem som tynger sinnet. De kan ge dig sympati och konkret hjälp.


Att fundera på
  • Är ditt sociala nätverk lämpligt för dina behov?
  •  Saknar du någonting? Någonting du vill ha mindre av?

  • Hur kunde du själv få förändringar gjorda i ditt nätverk?