Lev ditt eget liv

Lev ditt eget liv


Din vardag är det liv du lever varje dag. Vardagen behöver inte vara tråkigt knogande eller en kamp som tar dina krafter. Vardagen kan vara meningsfull och återspegla din personlighet, och det får dig att må bättre. Små förändringar kan räcka för att göra vardagen ledigare.

För att må bra hjälper det att lära känna sig själv. Vad behöver du för att må bra? Vad är bra i din vardag? Vad ger dig ork? Vad kan du redan?

När du känner igen vad du vill ha och behöver i livet är du på god väg:

 • Du förstår dig själv och dina önskningar bättre.
 • Du kan planera och göra sådant som stöder ditt välmående.
 • Vardagen känns meningsfull när du gör saker utgående från din egen utgångspunkt.
 • Du kan förhålla dig mer positivt och förlåtande till saker – och till dig själv.
 • Livet återspeglar dig själv bättre.

Vad behöver du för att må bra?

När du känner dig själv bättre är det lättare att satsa på rätt saker i vardagen. Du tar samtidigt ansvar för ditt eget liv och ditt välmående. Du känner igen stunder och situationer där du kan välja.

En bra start på att bygga upp ett liv som reflekterar dig själv är att känna igen dina egna behov och värderingar. Vad behöver du för att må bra? Och vad är de viktigaste sakerna i livet för dig?

Tillgodosedda behov understöder välmående

Att tillfredsställa behov skapar positiv energi. Det är ofta otillfredsställda behov som kan orsaka oro och ångest i vardagen. Människor behöver bland annat

 • vara nära andra människor
 • bli accepterade och uppskattade
 • höra till en gemenskap
 • få möjligheter att förverkliga sig själva till exempel genom lek, arbete, studier eller annat
 • vara självständiga
 • få sina basbehov, t.ex. näring, vatten, skydd, tillgodosedda.

Om vardagen inte motsvarar dina behov blir du missnöjd och på sämre humör. Ju viktigare ett behov är, desto större är dess effekter. Om andras acceptans är speciellt viktigt för dig gör det mer ont att bli avvisad. Och tvärtom: ju mer du upplever att andra uppskattar dig, desto bättre känns det.

Om vardagen känns som att saker bara händer utan att du kan påverka dem och du ofta känner dig nedstämd lönar det sig att stanna upp. Vad borde förändras i din vardag så att den bättre skulle motsvara dina behov?

Lev enligt dina värderingar

När du funderar på vad som är de viktigaste frågorna för dig i livet, handlar det om dina värderingar. När du lever enligt dina värderingar känns också vardagen mer meningsfull. Det är därför bra att ibland stanna upp och fundera på vad du tycker är de viktigaste sakerna i livet.

När du lever enligt dina värderingar känns också vardagen mer meningsfull.

Det viktigaste med värderingar är att de är betydelsefulla för just dig. God mat, vänner eller familj kan vara värderingar precis som naturskydd, ärlighet eller tolerans. Dina värderingar är dina egna. Personliga synsätt som man inte kan tävla med andra om.

Kontrollera ibland om ditt liv motsvarar dina värderingar. Om du tycker att hälsa är det viktigaste i livet, stöder du verkligen den värderingen med dina dagliga val? Får det den vikt det behöver eller tävlar något annat om din uppmärksamhet?

Ofta gör människor saker av gammal vana eller enligt andras förväntningar. Också otrevliga saker och plikter som du inte skulle ha lust med hör till livet. Trots dem kan du ha ett liv som motsvarar dina värderingar.

När du lär känna dina behov och värderingar kan du göra förändringar som stöder ditt välmående i vardagen. Livet känns meningsfullt och viktigt. Din sinnesstämning förbättras och du känner att du har ansvar för ditt eget välmående. Samtidigt berättar du för dig själv att du är viktig och värd ansträngning.

Mål hjälper dig att leva enligt dina värderingar

Det lönar sig att träna sig i att arbeta med målsättningar. Du kan göra förändringar och leva ditt liv mer enligt dina värderingar.

Tips för att sätta upp mål
 • Tänk ut ett konkret huvudmål. Sätt ord på det så noggrant som möjligt.
 • Dela upp huvudmålet i mindre etappmål, som för dig mot huvudmålet.
 • Skriv upp små steg som tar dig till etappmålen. Fundera vad du kan göra i morgon, nästa vecka, nästa månad eller under ett halvår.
 • Belöna dig själv inte bara när du lyckas, utan också för bra försök!
 • Godta förändringar och motgångar som en del av livet. Ibland går det bakåt, men du kan lära dig av det.

En viss mängd planering är bra. Lös en sak i taget och också den saken med små steg. Så blir också stora mål åtkomliga och helt möjliga.

Ibland går planer inte som du hade tänkt. Det är vanligt och du kan stöta på motgångar. Ge ändå inte upp. Gå igenom din plan på nytt, gör de ändringar som behövs och fortsätt framåt.

Var tålmodig och snäll mot dig själv. Ibland tar förändringar lång tid och kräver mycket övning. Påminn dig själv om att du är tillräckligt bra just sådan som du är.

Var tålmodig och snäll mot dig själv.


Att fundera på
 • Vad vill du med ditt liv?
 • Vad är viktigast för dig?
 • Vilka är dina mål och hur kommer du närmare dem?
 • Vad är du redo att göra för att må bra?