Hoppa till innehåll

Världsdagen för psykisk hälsa

Den internationella Världspsykiatridagen (World Mental Health Day) firas årligen den 10 oktober. Syftet med dagen är att reducera stigma och fördomar som fortfarande existerar kring psykisk hälsa, behandlingar och diagnoser. I Finland koordineras dagen av MIELI Suomen Mielenterveys ry. MIELI rf har bjudit in organisationer och privatpersoner till att lyfta fram psykisk hälsa som en rättighet tillhörande alla. Runt om i Finland anordnar lokala föreningar event och aktioner under själva Världspsykiatridagen. Även Nyyti och vårt nationella Nätverket för studerandes välmående deltar årligen i kampanjen.

Väldspsykiatridagen 2020 – Grönt ljus till öppna öron!

Årets tema för dagen är beaktning, eftersom känslan att någon lyssnar och att själv bli hörd är oerhört viktig för allas välmående, oavsett vad. Genom att verkligen lyssna kan vi påverka andras liv och genuint medverka till ett jämlikare samhälle. Alla förtjänar att bli hörda.

Därför visar vi grönt ljus till ”öppna öron” och bemötanden med öppet sinne! Vi utmanar också till att bokstavligen visa grönt ljus: belys en byggnad eller ett monument, byt gardiner i fönstren eller klä dig i grönt!

Hur kan du delta:

  • Stanna upp och bemöt personer i vardagen. Var närvarande och verkligen lyssna. Hur många liv kan du berika via din närvaro?
  • Visa grönt ljus – belys din ort 10 oktober klo 18.
  • Du kan även klä dig i grönt eller använda gröna accessoarer. Dela dina gröna bilder på Instagram och FB under #gröntljus #ketävoisitkuunnella #kymppikymppi #maailmanmielenterveyspäivä. Du kan även vinna ett presentkort till Bookbeat.
  • Dela MIELI rf:s kampanjinlägg i sociala medier 5.-10 oktober.
  • Delta i vår utmaning! Material på ingång till MIELI rf:s hemsida och sociala medier
  • Stöd MIELI rf:s arbete för psykisk hälsa. Donera 10 euro den 10 oktober på Världspsykiatridagen genom att smsa MIELI till 16499 (meddelandet kostar 10€).

#vihreäävaloa #ketävoisitkuunnella #kymppikymppi #maailmanmielenterveyspäivä

 


Världsdagen för psykisk hälsa 2019 – Grönt ljus för livet

Fråga världens viktigaste fråga: hur står det till?

Världsdagen för psykisk hälsa 10.10.2019 har i år ett internationellt tema: prevention av självmord.

I Finland pratar vi numera allmänt om den psykiska hälsans betydelse i livets glädjeämnen och i sorg: om att bry sig om och om att ta saker till tals.
Tematiskt blir detta en fortsättning på kampanjen under dagen för suicidprevention och vi frågar världens viktigaste fråga: Hur står det till?

På Världsdagen för psykisk hälsa flaggar vi som alltid för en mer öppen samtalskultur. Vi vill minska det stigma som fortsättningsvis förknippas med psykisk ohälsa.

Vi flaggar grönt ljus för livet och sänder iväg en utmaning: Lys med grönt ljus upp byggnader, fasader, fönster, minnesmärken osv. Du kan även klä dig i grönt för den goda sakens skull!

I Helsingfors firar vi dagen på Ode, och i dess foajé erbjuder vi samtalsstöd med låg tröskel kl. 15-20. Klockan 15 på eftermiddagen anordnas en panel med fokus på ungdomars psykiska hälsa. Vi samtalar om hur välbefinnande kan stärkas i vårt samhälle. Välkommen med!

Delta i firandet av Världsdagen för psykisk hälsa 2019

1. Ge grönt ljus för livet! Lys upp din omgivning med ett grönt ljus.
2. Klä eller pynta dig i grönt. Ta fotografier på den gröna belysningen och på dig själv pyntad i grönt och dela dem på Instagram och Facebook
#vihreäävaloa #kymppikymppi #mitäkuuluu

Lys upp med grönt

Från och med kl. 18 på kvällen på Världsdagen för psykisk hälsa belyser vi byggnader och fönster. Du kan också lysa upp föremål som är betydelsefulla för dig. Det gröna ljuset har en symbolisk betydelse i arbetet mot stigma.

När du lyser upp omgivningen med grönt ljus ger du alla på lika grund grönt ljus, oavsett diagnoser. Du deltar i arbetet för att främja ett mer öppet samtalsklimat. Dela en bild av ditt grönbelysta föremål på Instagram
#vihreäävaloa #kymppikymppi #mitäkuuluu

Grönt ljus för livet! Ställ världens viktigaste fråga: Hur står det till?
#vihreäävaloa #kymppikymppi #mitäkuuluu

World Mental Health Day 2019 – focus on suicide prevention