Opiskelu

Korkeakoulussa opiskeleminen on monin tavoin erilaista kuin peruskoulussa ja lukiossa. Yksi suurimpia kummastelun aiheita ensimmäisen lukukauden alussa voikin olla lukujärjestyksen näennäinen tyhjyys. Oppiminen ei enää tapahdu pääosin kontaktiopetuksessa luentosalissa vaan kotona tietokoneen ääressä. Alojen välillä on käytännöissä paljon eroja, mutta monet huomaavat käyvänsä koulussa viikon aikana harvemmin kuin on arkipäiviä.

Työmäärä lukujärjestyksen tyhjyyden takana voi kuitenkin yhtälailla yllättää. Jos ajanhallinnassa ei ole onnistunut kurssien aikana, tenttejä ja palautuspäiviä edeltävät illat kuluvat paniikinomaisesti päntäten tai armottomasti kirjoittaen. Omien opintojen suunnittelu ja tehdyn suunnitelman seuraaminen on yksi tärkeimmistä opiskelijan opintouran aikana tarvitsemista taidoista.

On helppo ajatella, että opinnot koostuvat tenttikirjojen sisällöistä, vaikka suurimpia harppauksia otetaan elämässä ehkä aivan muualla. Useat uudet korkeakouluopiskelijat muuttavat opintojensa alussa ensi kertaa omilleen, mikä tuo mukanaan monia uusia velvollisuuksia. Opiskelun aloitus on näin ollen suurien muutoksien aikaa ja uusiin käytäntöihin tottuminen vie oman aikansa.

Opiskelu uusien mahdollisuuksien keskellä

Iso osa opiskelua tapahtuu sähköisesti. Opiskelijoilla on mahdollista suorittaa kokonaisia sivuaineita verkko-opintoina. Luentokursseihin voi kuulua etäluentoja, joita katsotaan jälkikäteen kotona verkkotallenteena. Esseet naputetaan valmiiksi muiden velvollisuuksien ohella. Sähköinen tenttiminen on myös osa opiskelijan arkea.

Digitaalisella opiskelulla on paljon potentiaalia opintorakenteen monipuolistamisessa ja joustavuudessa, mutta moni opiskelija on tämän kaiken keskellä edelleen ennen kaikkea opiskelija. Monet muuttavat vieraalle paikkakunnalle opiskelujen perässä ilman tukiverkostoa. Itsenäinen opiskelu voi nopeasti muuttua yksinäiseksi, jos elämässä ei ole säännöllistä ihmiskontaktia. Opiskelu- ja arkirytmiin pääseminen voi olla hankalaa, jos varsinaisia aikatauluja ei ole kovinkaan paljoa.

Uusien opiskelijoiden ryhmäytyminen voi tulla entistä hankalammaksi, jos verkko-opinnot löytävät tiensä vahvasti jo aivan opintojen alkumetreille. Kanssaopiskelijoiden kohtaaminen kasvotusten ei ole välttämätöntä, jos kaikki tarvittava materiaali on löydettävissä sähköisessä muodossa. Lähiopetusta suosivat voivat joutua pettymään joutuessaan suorittamaan kiinnostavan kurssin täysin itsenäisesti, koska mitään muuta vaihtoehtoa ei ole tarjolla.

Erilaiset verkko-opiskelun muodot voivat sopia monelle. Työssäkäyvän on helpompi järjestää aikataulunsa joustavien mahdollisuuksien avulla. Samanaikaisesti kuitenkin moni opiskelija ei tiedä millä täyttäisi päivänsä, koska kaiken ollessa sähköistä ei ole tarvetta käydä koululla. Verkko-opiskelu vapauttaa aikaa kiireisille ja tarjoa monipuolisempia vaihtoehtoja kaikille, mutta on edelleen paljon opiskelijoita, jotka haluavat käydä koulua ihan paikan päällä.

Eveliina Heimokari


Innokas opiskelija, joka on monen vuoden pohdinnan jälkeen viimein päättänyt ilmoittautua italian alkeistunneille. Pitää myös ulkoilusta ja useasta urheilulajista. Saa viikonlopun vierähtämään oman suosikkikirjan parissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *