Hyppää sisältöön

Ero – kun parisuhde päättyy


Parisuhde päättyy ja ero on edessä, kun parin ratkaisevia erimielisyyksiä ei voida ratkaista. Tällaisia ratkaisemattomia asioita ovat esimerkiksi merkittävät henkilökohtaiset erilaisuudet ja elämänkokemukset tai persoonaan liittyvät ominaisuudet, joita on vaikea tai mahdoton muuttaa.

Jokainen tarvitsee rakkaudenosoituksia kestääkseen arkea parisuhteessa. Jos ei tunne itseään hyväksytyksi toisen kanssa tai saa yhteyttä kumppaniin, on suhteessa paha olla. Jos suhteesta puuttuvat lämpö ja läheisyys, sen lopettaminen voi tuntua ainoalta ratkaisulta.

Eroa ennustavia tekijöitä ovat mm.:

 • toisen näkeminen kokonaan huonona
 • kumppanin halveksunta
 • vetäytyminen ja tunteiden kuoleminen.

Kaikki seurustelusuhteet eivät onnistu, eikä jokainen seurustelukumppani ole se oikea. Voi olla kuitenkin vaikea tehdä päätöstä suhteen lopettamisesta, vaikkei ole tyytyväinen nykytilanteeseen.

Joitakin parien erimielisyyksistä ei voida ratkaista.

Suhteen lopettaminen vaatii kuulostelua

Omien tunteiden kuulostelu on tärkeää, kun harkitsee suhteen lopettamista. Silloin voi kysyä itseltään näitä kysymyksiä:

 • Onko kumppani minulle numero yksi?
 • Kunnioitammeko toisiamme?
 • Olemmeko läheisiä?
 • Onko meillä yhteisiä haaveita, suunnitelmia ja tavoitteita?
 • Kykenemmekö ratkaisemaan ongelmamme?
 • Kestämmekö yhdessä ne asiat, joita ei voi muuttaa?

Jos joutuu vastaamaan edellä oleviin kysymyksiin ”ei”, niin seuraavia kysymyksiä on pohdittava rehellisesti:

 • Onko minulla halua pyrkiä muuttamaan kysymysten vastaukset kyllä-vastauksiksi?
 • Olenko valmis ja halukas tekemään töitä parisuhteeni eteen ja onko toinenkin osapuoli valmis ja halukas siihen?

Kun miettii suhteen päättämistä, joutuu pohtimaan, mihin suostuu ja mihin ei. Voi pysähtyä miettimään tilanteita, joissa tyytyy vähempään kuin haluaisi. Esimerkiksi seuraavilla kysymyksillä voi kartoittaa omaa tilannettaan:

 • Voinko elää suhteessa arvojeni mukaista elämää?
 • Tyydyttyvätkö tärkeät tarpeeni, esim. seksuaalisuuteen liittyvät tarpeet, läheisyyden, turvallisuuden, nähdyksi ja arvostetuksi tulemisen tarve?
 • Voinko toteuttaa ainakin jossain määrin toiveitani?

Jos tyytyy epätyydyttävään suhteeseen, huijaa molempia. Jos ei oikeasti tunne aitoa kunnioitusta ja rakkautta toista kohtaan, varastaa toisen ”rakkaus-aikaa”.  Sen sijaan, että koko ajan miettii, onko suhde sitä mitä kaipaa, kannattaa olla rehellinen ja päättää suhde.

Ero sattuu

Erotessa joutuu luopumaan rakastetustaan, usein myös parhaasta ystävästään, yhteisistä tutuista ja läheisistä, kenties yhteisestä kodista. Lisäksi joutuu luopumaan yhteisestä tulevaisuudesta ja unelmista.

Jos vuosia jatkunut tyytymättömyys tulee yllättäen pintaan, voi sen paljastuminen olla toiselle shokki. Petetyksi tulemisen tunne ja katkeroituminen eivät ole kaukana, kun toinen tuo esille ajatuksen erosta. Voi olla vaikeaa käsittää, miksi toinen haluaa erota, miksi rakkaus vain loppui.

Suhteen päättymiselle on usein vaikea sanoa yhtä selvää syytä, eikä jättäjä välttämättä edes osaa perustella tyhjentävästi päätöstään. Joskus eron syitä ei kerrota, koska toista halutaan säästää loukkaavilta asioilta.

Suhteen päättymiselle on usein vaikea sanoa yhtä selvää syytä.

Suhteen yhtäkkinen päättyminen voi tuottaa käsittämätöntä tuskaa, jos itse on siinä täysin tuntein mukana. Siksi on merkitystä, miten suhteen päättää. Suhteen voi aina päättää toista kunnioittavasti ja asioista puhumalla. Molemmilla tulisi olla mahdollisuus kertoa omista tunteistaan, vaikka itse asiasta oltaisiin eri mieltä.

Erosta  selviää

Erosta selviää, vaikka tuska voi olla alussa valtava. Ensimmäiset päivät ja viikot ovat vaikeimmat, ja alussa voi olla jopa fyysisiä oireita. Silloin on hyvä, että lähellä on joku, joka patistaa syömään ja lepäämään ja jolle voi jakaa tunteitaan. Alun tuskan jälkeen olo alkaa kuitenkin pikkuhiljaa helpottaa.  Ero ei ole yksittäinen tapahtuma, vaan luopumisprosessi, ja sen hyväksyminen ja siitä toipuminen vie aikaa.

Alun shokin jälkeen kannattaa surra ja työstää rauhassa menetystä. Erilaiset tunteet kuten suru, pettymys, pelko, viha, hylätyksi tulemisen tunne ja syyllisyys on tärkeä työstää, jotta erosta selviää.

Menetystä voi työstää
 • jakamalla tunteitaan ja ajatuksiaan ystävän tai muun läheisen ihmisen kanssa
 • erilaisissa ryhmissä
 • kirjoittamalla tunteistaan ja ajatuksistaan.

Parisuhteen päättyminen voi olla myös kasvuprosessi, jonka aikana oppii paljon uutta itsestään. Omien käyttäytymistapojen tunnistaminen auttaa ymmärtämään suhteen päättymisen syitä ja luomaan tulevaisuudessa paremman ja kestävämmän suhteen. Kun työstää eroa, itsetuntemus paranee.

Eroprosessin aikana on mahdollisuus oppia uutta itsestään.

Nyytin chatissa voit jakaa omia ajatuksia ja lukea toisten kokemuksia mm. tutustumisesta, yksinäisyydestä ja erilaisista elämää koskettavista asioista.


Tutustu myös

Kaverit ja ystävät täydentävät elämää

Mistä seurustelukumppani?

Minä ja muut

Seurustelu ja parisuhde

Treenaa sosiaalisia taitoja

Yksinäisyys koskettaa monia

Muualla verkossa

Parisuhde – vaiheesta vaiheeseen – MIELI Suomen Mielenterveys ry

Parisuhteen kriisit – Väestöliitto

Kirjallisuutta

Buchert, M., Kiianmaa, K. & Uljas, T. 2007. Revitty sydän. Voiko uskottomuudesta toipua. Minerva.

Fisher, B. 2000. Jälleenrakennus, kun suhteesi päättyy. Kehityksen avaimet.

Kiianmaa, K. 2008. Hyvä ero. Multikustannus.

Linnankoski, J. 2008. Erosta elossa. Ero-opas miehille. Miessakit.

Rauhala, I. 2014. Eron keskellä. Otava.

Sussman, R.A. 2012. Erokirja. Naisen opas erosta toipumiseen. Otava.