Hyppää sisältöön

Olenko valinnut oikean alan?

Tämä on kysymys, joka askarruttaa lähes jokaista jossain vaiheessa opiskelua. Aina ei suinkaan ole varma olo siitä, että tämä on minun alani, tai että juuri nämä opinnot johtavat työuralle, josta olen haaveillut. Tärkeintä on elää sopusoinnussa itsensä kanssa ja hyväksyä omat ratkaisunsa.

Opiskelualan pohdinta on monella alkanut jo ammattikoulussa tai lukiossa, ja jokin valinta on pitänyt tehdä viimeistään korkeakouluun pyrittäessä. Olinko vapaa itse valitsemaan vai vaikuttivatko siihen vanhempieni ammatti, suvun perinne tai kaverit? Oliko tämä se ala johon satuin pääsemään?

Osalle opiskelualan valinta voi olla helppoa, jopa itsestään selvää.  Joku kokee uravalinnan pelottavana tai painiskelee epävarmana asian kanssa vuosiakin opiskelunsa edetessä.

Hyväksy tekemäsi valinnat ja ratkaisut

Kotoa ja vanhemmilta tuleva tuki voi olla hyvin erilaista. Toisia kannustetaan opiskelemaan. Toisia patistetaan menemään suoraan töihin. Monesti perheellä voi olla toiveita ja odotuksia opiskelualan valinnasta.

Eniten merkitystä on kuitenkin sillä, että itse hyväksyt tekemäsi tai eteen tulleet ratkaisut. Muiden mukana meneminenkään ei ole huono ratkaisu, kun sen tiedostaa ja hyväksyy.

Oman valinnan hyviä tarkasteluajankohtia ovat

  • lukukausien alut ja loput
  • valmistumisvaihe ja papereiden ulosottaminen.

Valintoja ja tapoja niiden ratkaisemiseen on monia. Mikään ei sinänsä ole hyvä tai huono. Päätökset ovat yksilöllisiä ja erilaisia, valitsijalle itselleen merkityksellisiä. Pääasia on, että voit elää sopusoinnussa itsesi kanssa ja hyväksyä tekemäsi valinnat.

Tärkeintä on elää sopusoinnussa itsensä kanssa ja hyväksyä omat ratkaisunsa

Joskus kannattaa keskustella valinnoistaan

Pohdiskelussa ja asioiden kanssa painiskelussa on kyse henkisistä, kulttuurisista ja sosiaalisista asioista sekä oman ratkaisun tekemisestä ja sen hyväksymisestä. Valintoja on hyvä pohtia jonkun muun kanssa, niin omat valinnat selkiintyvät itsellekin.

Oloa voi helpottaa

  • keskustelemalla ystävien, läheisten tai opiskelutovereiden kanssa
  • hyödyntämällä YTHS:n tai terveyskeskuksen palveluita
  • ottamalla yhteyttä opintopsykologiin tai kirkon oppilaitostyöntekijään
  • Esimerkiksi TE-keskuksen ammatinvalintapalvelut saattavat olla pohdinnassa avuksi.
  • Opiskeluihin ja uraan liittyvissä kysymyksissä löydät lisää linkkejä tämän sivuston Löydä apua-osiosta.

 

Tutustu myös

Elämä itsesi näköiseksi

Ole oman elämäsi tähti

Opiskelukyky rakentuu monesta

Muualla verkossa

Elämänmuutokset ja mahdollisuudet – MIELI Suomen Mielenterveys ry