Hyppää sisältöön

Maailman mielenterveyspäivä

Maailman mielenterveyspäivää vietetään vuosittain lokakuun 10. päivänä. Päivää on vietetty vuodesta 1992 ja sen avulla halutaan herättää keskustelua mielenterveyden edistämisestä, henkisen hyvinvoinnin ongelmien ehkäisemisestä ja hoidosta sekä mielenterveyspotilaiden ja omaisten asemasta. Päivän tavoitteena on vähentää ennakkoluuloja ja leimaa, joka mielen sairauksiin edelleen liittyy.

Suomessa päivää koordinoi MIELI Suomen Mielenterveys ry. Nyyti ja koordinoimamme Opiskelijahyvinvointiverkosto osallistuu panoksellaan vuosittaiseen kampanjaan! MIELI ry on kutsunut mukaan yhteisöjä ja yksityisiä henkilöitä nostamaan esiin mielenterveyttä ja korostamaan sen merkitystä jokaisen oikeutena. Suomessa paikalliset mielenterveysseurat järjestävät Maailman mielenterveyspäivänä tapahtumia eri puolilla maata.

Maailman mielenterveyspäivä 2020 – Vihreää valoa kuuntelemiselle!

Tämän vuoden teemana on kuunteleminen, koska se, miten tulemme kohdatuiksi, vaikuttaa merkittävästi hyvinvointiimme. Jokainen ansaitsee tulla kuulluksi. Kuuntelemalla aidosti voimme jokainen vaikuttaa toistemme elämään ja olla mukana rakentamassa yhdenvertaisempaa yhteiskuntaa.

Näytämme ”vihreää valoa” kuuntelemiselle ja kannustamme jokaista aitoihin läsnäoleviin kohtaamisiin jokapäiväisissäkin tilanteissa. Haastamme näyttämään vihreää valoa myös konkreettisesti: valaisemalla rakennuksia, ikkunoita, muistomerkkejä jne. vihreällä. Voit myös pukeutua vihreään hyvän asian puolesta!

Kuinka osallistut Maailman mielenterveyspäivään:

 • Pysähdy kohtaamaan ihmisiä jokapäiväisissä kohtaamistilanteissa. Ole läsnä ja kuuntele aidosti. Kuinka monen elämää voit rikastaa arvostavalla kohtaamisella?
 • Näytä vihreää valoa kuuntelemiselle ja järjestä valaistus tai valaistuksia omalla paikkakunnallasi 10.10. klo 18.
 • Pukeudu vihreään tai koristaudu vihreällä. Jaa vihreät kuvasi Instagramissa ja FB:ssä tunnisteilla #vihreäävaloa #ketävoisitkuunnella #kymppikymppi #maailmanmielenterveyspäivä. Voit voittaa lahjakortin Bookbeat -ääni- ja e-kirjapalveluun.
 • Jaa MIELI ry:n kampanjaviestejä somessa 5.-10.10.
 • Ota vastaan haaste kuuntelemisen taidossa kehittymisessä. Käytä materiaaleja MIELI ry:n sivuilla ja somekanavissa.
 • Tue MIELI ry:n mielenterveystyötä. Lahjoita 10 euroa 10.10. Maailman mielenterveyspäivänä. Tekstaa MIELI numeroon 16499 (viestin hinta 10€).

Lue lisää MIELI ry:n kampanjasta.

Tutustu teemaan liittyviin Nyytin materiaaleihin

 • Vuorovaikutus vaatii omanlaisiaan taitoja. Tarvitsemme taitoja jokapäiväisten asioiden hoitamisessa. Koska kyse on taidoista, niitä voi oppia läpi elämän. Jos koet jonkin vuorovaikutustilanteen haastavaksi, harjoittelemalla voit vahvistaa taitoasi toimia tilanteessa. Varmuus ja helppous vuorovaikutukseen tulevat toistojen, harjoittelun ja kokemuksen myötä. Lue lisää Opi elämäntaitoa materiaaleista.
 • Kysymällä toiselta mitä kuuluu -kysymyksen voit osoittaa, että välität, olet kiinnostunut ja arvostat. Vaikka usein ”Mitä kuuluu?” -kysymykseen vastataan ”ihan hyvää” tai ”eipä ihmeempiä”, kysymyksen esittäminen antaa mahdollisuuden kertoa enemmän. Kun osoitat kiinnostusta ja välittämistä kysymällä kuulumisia, viestit samalla olevasi henkilö, jolle voi ja uskaltaa kertoa asioita. Lue lisää Opi elämäntaitoa materiaaleista.

#vihreäävaloa #ketävoisitkuunnella #kymppikymppi #maailmanmielenterveyspäivä

 


Maailman mielenterveyspäivä 2019 – Vihreää valoa elämälle!

Maailman mielenterveyspäivän 10.10.2019 kansainvälinen teema on itsemurhien ehkäisy. Suomessa MIELI Suomen Mielenterveys ry:n #kymppikymppi -kampanjassa puhutaan mielenterveyden merkityksestä elämän iloissa ja suruissa: välittämisestä ja puheeksi ottamisesta. Kysymme maailman tärkeimmän kysymyksen: Mitä kuuluu?

Maailman mielenterveyspäivänä liputamme perinteisesti avoimemman keskustelukulttuurin puolesta ja haluamme vähentää mielenterveyteen edelleen liitettävää leimaantumista. Näytämme ”vihreää valoa” elämälle ja kampanja haastaakin valaisemaan rakennuksia, ikkunoita, muistomerkkejä jne. vihreällä. Voit myös pukeutua vihreään hyvän asian puolesta!

Helsingissä päivää vietetään Oodissa, jonka aulassa tarjotaan matalan kynnyksen keskusteluapua 10.19. klo 15–20. Iltapäivällä klo 15 Oodissa on myös paneeli nuorten mielenterveydestä ja siitä, kuinka hyvinvointia voitaisiin lisätä yhteiskunnassamme. Lisäksi CupOfTherapyn taiteilija piirtää yleisölle voimaeläimiä klo 18-20 ja kävijä saa mukaansa myös pienen valonlähteen pimeään syysiltaan. Tervetuloa mukaan!

Kuinka osallistut  Maailman mielenterveyspäivään:

 • Pukeudu vihreään, koristaudu vihreällä! Jaa Vihreät valaistus- ja pukeutumis- tms. kuvasi Instagramissa ja FB:ssä tunnisteilla #vihreäävaloa #kymppikymppi #mitäkuuluu
 • Valaise vihreällä! Maailman mielenterveyspäivän 10.10. iltana klo 18 jälkeen valaistaan vihreällä rakennuksia, ikkunoita tai vaikkapa itselle tärkeitä esineitä. Vihreällä valaisemisella on symbolinen merkitys stigmaa vastaan. Kun valaiset vihreällä, näytät kaikille tasa-arvoisesti vihreää valoa diagnooseista riippumatta ja olet mukana edistämässä avoimempaa keskusteluympäristöä. Jaa kuva vihreällä valaisemastasi kohteesta instagramissa #vihreäävaloa #kymppikymppi #mitäkuuluu
 • Lahjoita 10e ”kymppikympin” kunniaksi: TEKSTAA MIELI 16499

Nyytiläiset tapahtumissa 10.10.2019

Tampere
Hämeenkadun appro https://www.facebook.com/events/385815928724892/
Keskustorilla Linkoa pitämässä Nyyti ry. Lingossa käyminen maksaa 20€ ja kaikki rahat lahjoitetaan lyhentämättömänä Nyyti ry:lle tukemaan heidän tekemäänsä mahtavaa työtä. Nyyti ry tulee Lingon yhteyteen kertomaan toiminnastaan enemmänkin.

Jyväskylä
Mielenterveyspäivän seminaari https://mielenkulttuuri.wordpress.com/aikataulu-2/?fbclid=IwAR3i9QRSAHVsx4O-BWU_OGWJn7RgnK8aZPtO0GocQbqp2hipWnSR4Uw2Q4A
https://www.facebook.com/events/656453531543225/
Hyviä kohtaamisia -workshopin ilmoittautuneille klo 13-15 https://mielenkulttuuri.wordpress.com/tyopajat-2/
Nyyti ry:n Myötätuntoa korkeakouluihin ja Yhdessä yhteisöksi -hankkeiden yhteisessä keskustelutyöpajassa herättelemme itseämme huomaamaan ja luomaan hyviä ja myötätuntoisia kohtaamisia. Tutustumme kohtaamisen ja myötätunnon teemoihin ja jaamme keskenämme arjen esimerkkejä hyvistä kohtaamisen hetkistä ja myötätunnon teoista. Harjoittelemme samalla arvostavan kohtaamisen taitoja.

Turku
Millä mielellä? – Nuorten aikuisten mielen hyvinvointipäivä tapahtuma

Vimmassa kello 11:30-16 nuorille aikuisille ja alan ammattilaisille suunnatussa hyvinvointipäivässä on eri teemaisia työpajoja. Puhujana tilaisuudessa kuullaan Nyytin Elina Marttinen. Tapahtumaan on vapaa pääsy!

Helsinki
Valtakunnallisen kampanjan päätapahtuma https://www.facebook.com/events/374969883450495/
Oodin aulassa tarjotaan matalan kynnyksen keskusteluapua klo 15–20. Iltapäivällä klo 15 Oodissa on myös paneeli nuorten mielenterveydestä ja siitä, kuinka hyvinvointia voitaisiin lisätä yhteiskunnassamme. Lisäksi CupOfTherapyn taiteilija piirtää yleisölle voimaeläimiä klo 18-20 ja kävijä saa mukaansa myös pienen valonlähteen pimeään syysiltaan. Tervetuloa mukaan!

Lisätietoa

MIELI ry:n valtakunnallinen kampanja ja kampanjan julisteet sekä somekuvat kolmikielisesti

World Mental Health Day 2019 – focus on suicide prevention

Yhteystiedot

Annu Komulainen
asiantuntija, vaikuttaminen
annu.komulainen@nyyti.fi