Opiskelu ja urasuunnittelu


Aarresaari – Akateemiset rekrytointipalvelut
Suomen yliopistojen yhteinen Aarresaari-portaali on valtakunnallinen rekrytointiin liittyvä palvelujärjestelmä eri yliopistojen opiskelijoille sekä työnantajille. Vinkkejä urasuunnitteluun ja työnhakuun.

Celia
Celia on saavutettavan kirjallisuuden ja julkaisemisen asiantuntijakeskus, joka tukee yhdenvertaisuutta lukemisessa ja oppimisessa. Celia tuottaa ja välittää kirjallisuutta saavutettavassa muodossa, mm. äänikirjoina ja pistekirjoina, yhteistyössä kirjastojen ja kustantajien kanssa. Celian kirjoja voivat käyttää kaikki, joille tavallisen kirjan lukeminen on lukivaikeuden, sairauden, vamman tai vastaavan syyn vuoksi vaikeaa. Celian maksuttoman äänikirjapalvelun käyttäjäksi voi liittyä kirjastossa.

Erilaisten oppijoiden liitto
Tietoa erilaisista oppimisvaikeuksista.

Euroopan nuorisoportaali
Tietoa ja linkkejä opiskeluun Suomessa sekä muissa Euroopan Unionin maissa.

Kansaneläkelaitoksen  (KELAn) Opiskelu-sivut   
Ajankohtaista tietoa opiskelijan etuuksista sekä vinkkejä etuuksien hakemiseen.

Ohjaamot
Ohjaamo on paikka, josta saa apua työhön, koulutukseen ja arkeen liittyvissä asioissa. Useat Ohjaamot eri puolilla Suomea tarjoavat tietoa ja ohjausta nopeasti ja tarpeiden mukaan alle 30-vuotiaille.

Opintopsykologit ja opinto-ohjaajat
Palvelevat opiskelijoita, jotka haluavat selvitellä ja vahvistaa opiskelumotivaatiotaan, kehittää opiskelutaitojaan, keskustella opintojen etenemisestä, työskentelytavoista ja ajankäytöstä, pohtia omia valintojaan tai jutella opiskeluun ja jaksamiseen liittyvistä asioista. Opintopsykologien ja opinto-ohjaajien yhteystiedot löydät oppilaitoksesi sivuilta.

Opintopolku.fi
Opintopolku tarjoaa helppokäyttöisiä, luotettavia ja turvallisia palveluita elinikäisen ja yksilöllisen oppimispolun suunnitteluun ja toteuttamiseen. Opintopolku sisältää tietoa tutkinnoista, ammateista sekä opiskelusta eri oppilaitoksissa. Sen kautta voi löytää koulutusvaihtoehtoja ja hakea niihin.

Oppimisen Tuen keskus, Kuntoutussäätiö.
Ryhmämuotoista tukea oppimisen vaikeuksiin ja mielenterveyden ongelmiin. Tukiryhmiä nuorille ja aikuisille, joilla mielenterveyden ongelmat tai oppimisen vaikeudet haittaavat opiskelussa tai työssä selviytymisessä. Ryhmään osallistuminen on maksutonta.

Oppimisvaikeus.fi
Sivustolla on tietoa oppimisvaikeuksista, kuten lukihäiriöstä, matematiikan vaikeuksista ja kielellisistä vaikeuksista. Oppimisvaikeus.fi palvelee sekä nuoria ja aikuisia, joilla itsellään on oppimisvaikeus että ammattilaisia, jotka työssään kohtaavat ihmisiä, joilla on oppimisvaikeus. Sivustolla on myös chat, jossa voit keskustella asiantuntijan kanssa oppimisvaikeuksista. Näet chatin aukioloajat täältä.

Studentum.fi
Sivusto auttaa sinua löytämään tietoa koulutuksista sekä niiden hakumenettelyistä. Sivustolta löydät tietoa yliopistoista ja korkeakouluista, ammattikorkeakouluista, ammatillisista opinnoista, lukioista ja erikoislukioista sekä kansanopistoista. Näiden lisäksi Studentum.fi tarjoaa tietoa aikuiskoulutuksesta, etä- ja verkko-opiskelusta, valmennuskursseista, kielimatkoista sekä opiskelusta ulkomailla.

Suunta-palvelu
Henkilökohtaista ohjausta verkossa, kun mietit vaihtoehtoja koulutukseen, työhön ja tulevaisuuteen liittyen.

Työ- ja elinkeinopalvelut
Työ- ja elinkeinopalvelut eli TE-palvelut tarjoavat maksutta palveluja työnhakijoille, jotka asuvat Suomessa tai haluavat Suomeen töihin.

  • Ammatinvalinta ja koulutus
    Työ- ja elinkeinopalvelujen asiantuntijat voivat auttaa sinua, kun etsit omaan elämäntilanteeseesi sopivaa ratkaisua koulutukseen, ammatinvalintaan tai työuralle.
  • Työlinjan koulutusneuvonta
    Kun haluat neuvontaa opiskeluun liittyvistä asioista, opintojen rahoituksesta sekä tietoa eri ammateista ja niihin johtavista koulutuksista.

Töissä.fi
Sivustolta löytyy tietoa siitä, millaisissa tehtävissä yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa opiskelleet työskentelevät. Palvelu on korkeakoulujen tuottama.

Älykkäitä välineitä – ohjausta lukemisen ja kirjoittamisen sujuvoittamiseksi, Datero ry
Älykkäitä välineitä – parempia tuloksia -hanke tarjoaa Pohjanmaan maakunnassa asuville tai opiskeleville ohjausta lukemisen ja kirjoittamisen sujuvoittamiseksi.
Autamme sinua löytämään juuri sinun tarpeisiisi sopivat ratkaisut lukea ja kirjoittaa tietokoneen, tabletin tai kännykän avulla. Nämä palvelut ovat maksuttomia eivätkä vaadi lähetettä.

Ajatuksia alanvaihtopohdinnan tueksi löytyy kirjoituksesta Olenko valinnut oikean alan?