Hyppää sisältöön

Opiskelu ja urasuunnittelu

Aarresaari – Akateemiset rekrytointipalvelut
Suomen yliopistojen yhteinen Aarresaari-portaali on valtakunnallinen rekrytointiin liittyvä palvelujärjestelmä eri yliopistojen opiskelijoille sekä työnantajille. Vinkkejä urasuunnitteluun ja työnhakuun.

Celia
Celia on saavutettavan kirjallisuuden ja julkaisemisen asiantuntijakeskus, joka tukee yhdenvertaisuutta lukemisessa ja oppimisessa. Celia tuottaa ja välittää kirjallisuutta saavutettavassa muodossa, mm. äänikirjoina ja pistekirjoina, yhteistyössä kirjastojen ja kustantajien kanssa. Celian kirjoja voivat käyttää kaikki, joille tavallisen kirjan lukeminen on lukivaikeuden, sairauden, vamman tai vastaavan syyn vuoksi vaikeaa. Celian maksuttoman äänikirjapalvelun käyttäjäksi voi liittyä kirjastossa.

Erilaisten oppijoiden liitto
Tietoa erilaisista oppimisvaikeuksista.

Helsingin seudun erilaiset oppijat ry (HERO)

Helsingin seudun erilaiset oppijat ry eli HERO on oppimisvaikeuksisten henkilöiden paikallinen etujärjestö, jonka toiminta-aluetta on pääkaupunkiseutu. Yhdistys tiedottaa, kouluttaa ja järjestää toimintaa ja tapahtumia oppimisvaikeuksiin ja erilaiseen oppimiseen liittyvien teemojen ympäriltä. https://lukihero.fi/tietoa-ja-neuvontaa/

Klubitalojen opintovalmennus

Voit saada opintoihisi aikarajoitteetonta ja maksutonta tukea klubitaloilta. Klubitalot ovat jäsenten ja työntekijöiden muodostamia tasavertaisia yhteisöjä, joissa voi vahvistaa työelämä- ja opiskelutaitojaan. Jäseneksi voi hakeutua kuka tahansa, joka kokee tarvitsevansa tukea omassa hyvinvoinnissaan ja esimerkiksi mielenterveysongelmista toipumisessa. Klubitalolla ihmisen omat toiveet ja tavoitteet ovat keskiössä. Suomessa on 23 klubitaloa.  

Monilla klubitaloilla työskentelee työvalmentajien lisäksi opintovalmentajia, joilta klubitalojen jäsenet voivat saada yksilöllistä opintovalmennusta. Klubitalon opintovalmennukseen voi hakeutua kuka tahansa opiskelija tai opintoja pohtiva opiskeluasteesta riippumatta.

Suomen Klubitalot ry:n sivuilta voit lukea lisätietoa ja löydät lähimmän klubitalosi yhteystiedot. 

Euroopan nuorisoportaali
Tietoa ja linkkejä opiskeluun Suomessa sekä muissa Euroopan Unionin maissa.

Kansaneläkelaitoksen  (KELAn) Opiskelu-sivut   
Ajankohtaista tietoa opiskelijan etuuksista sekä vinkkejä etuuksien hakemiseen.

Ohjaamot
Ohjaamo on paikka, josta saa apua työhön, koulutukseen ja arkeen liittyvissä asioissa. Useat Ohjaamot eri puolilla Suomea tarjoavat tietoa ja ohjausta nopeasti ja tarpeiden mukaan alle 30-vuotiaille.

Opintopsykologit ja opinto-ohjaajat
Palvelevat opiskelijoita, jotka haluavat selvitellä ja vahvistaa opiskelumotivaatiotaan, kehittää opiskelutaitojaan, keskustella opintojen etenemisestä, työskentelytavoista ja ajankäytöstä, pohtia omia valintojaan tai jutella opiskeluun ja jaksamiseen liittyvistä asioista. Opintopsykologien ja opinto-ohjaajien yhteystiedot löydät oppilaitoksesi sivuilta.

Opintopolku.fi
Opintopolku tarjoaa helppokäyttöisiä, luotettavia ja turvallisia palveluita elinikäisen ja yksilöllisen oppimispolun suunnitteluun ja toteuttamiseen. Opintopolku sisältää tietoa tutkinnoista, ammateista sekä opiskelusta eri oppilaitoksissa. Sen kautta voi löytää koulutusvaihtoehtoja ja hakea niihin.

Oppimisen Tuen keskus, Kuntoutussäätiö.
Ryhmämuotoista tukea oppimisen vaikeuksiin ja mielenterveyden ongelmiin. Tukiryhmiä nuorille ja aikuisille, joilla mielenterveyden ongelmat tai oppimisen vaikeudet haittaavat opiskelussa tai työssä selviytymisessä. Ryhmään osallistuminen on maksutonta.

Oppimisvaikeus.fi
Sivustolla on tietoa oppimisvaikeuksista, kuten lukihäiriöstä, matematiikan vaikeuksista ja kielellisistä vaikeuksista. Oppimisvaikeus.fi palvelee sekä nuoria ja aikuisia, joilla itsellään on oppimisvaikeus että ammattilaisia, jotka työssään kohtaavat ihmisiä, joilla on oppimisvaikeus. Sivustolla on myös chat, jossa voit keskustella asiantuntijan kanssa oppimisvaikeuksista. Näet chatin aukioloajat täältä.

Studentum.fi
Sivusto auttaa sinua löytämään tietoa koulutuksista sekä niiden hakumenettelyistä. Sivustolta löydät tietoa yliopistoista ja korkeakouluista, ammattikorkeakouluista, ammatillisista opinnoista, lukioista ja erikoislukioista sekä kansanopistoista. Näiden lisäksi Studentum.fi tarjoaa tietoa aikuiskoulutuksesta, etä- ja verkko-opiskelusta, valmennuskursseista, kielimatkoista sekä opiskelusta ulkomailla.

Työ- ja elinkeinopalvelut
Työ- ja elinkeinopalvelut eli TE-palvelut tarjoavat maksutta palveluja työnhakijoille, jotka asuvat Suomessa tai haluavat Suomeen töihin.

  • Ammatinvalinta ja koulutus
    Työ- ja elinkeinopalvelujen asiantuntijat voivat auttaa sinua, kun etsit omaan elämäntilanteeseesi sopivaa ratkaisua koulutukseen, ammatinvalintaan tai työuralle.
  • Työlinjan koulutusneuvonta
    Kun haluat neuvontaa opiskeluun liittyvistä asioista, opintojen rahoituksesta sekä tietoa eri ammateista ja niihin johtavista koulutuksista.

Töissä.fi
Sivustolta löytyy tietoa siitä, millaisissa tehtävissä yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa opiskelleet työskentelevät. Palvelu on korkeakoulujen tuottama.

Datero ry tarjoaa monipuolista tukea lukemisen, kirjoittamisen tai keskittymisen vaikeuksia kokeville opiskelijoille. Verkkosivuilla ”Älykkäitä välineitä -parempia tuloksia” on tietoa ja ohjeita maksuttomista sovelluksista ja asetuksista, jotka tukevat opiskelua erilaisilla päätelaitteilla. Järjestö tarjoaa myös apua näiden lukemisen ja kirjoittamisen työkalujen käyttöönottoon.

Ajatuksia alanvaihtopohdinnan tueksi löytyy kirjoituksesta Olenko valinnut oikean alan?