Hyppää sisältöön

Netiketti

Kanssakäyminen Nyytin chatissa  tai muissa Nyytin sähköisissä palveluissa on mukavampaa, kun kaikki noudattavat yhteisiä pelisääntöjä eli netikettiä. Tutustu siis oheisiin sääntöihin ja noudata niitä. Netiketin tarkoituksena on luoda mukava ja turvalinen ilmapiiri ajatusten vaihdolle ja juttelulle.

Säännöt

  • Käyttäydy asiallisesti. Aggressiivinen kielenkäyttö ja häiriköinti ei ole hyvien tapojen mukaista eikä sallittua.
  • Ole kohtelias ja rakentava. Kunnioita toisia ja toisten mielipiteitä. Hyväksy se, etteivät kaikki ole kanssasi samaa mieltä. Erilaisen näkökulmat rikastuttavat keskustelua ja kuuluvat hyvään netikettiin.
  • Älä loukkaa, hauku tai arvostele toisia. Kirjoita vain sellaista, mitä voisit sanoa toiselle myös kasvotusten.
  • Nyytin chatit ovat vihapuheesta vapaata aluetta: rasistinen tai muuten syrjivä kielenkäyttö, kuten rotuun, alkuperään, sukupuoleen, uskontoon ja seksuaaliseen suuntautumiseen liittyvä kommentointi, on kielletty. Myöskään rasistiset tai muuten sopimattomat nimimerkit eivät ole sallittuja.
  • Yksinomaan päihteiden käyttökokemusten jakaminen ei kuulu keskusteluun ja päihteiden väärinkäyttöön yllyttäminen on kiellettyä. Keskustelu päihteistä on sallittua, kun se liittyy keskustelun teemaan ja kirjoittajan elämäntilanteeseen ja mukana on päihteiden käytön tai siitä aiheutuvien haittojen vähentämisen näkökulma.
  • Älä julkaise tai välitä epäasiallista, häpäisevää, loukkaavaa, säädytöntä tai laitonta materiaalia tai tietoa chatissa. Oikeudellinen vastuu viestin sisällöstä on viestin kirjoittajalla.
  • Kunnioita toisten yksityisyyttä. Älä siis esitä väitteitä toisista keskustelijoista, keskustelun ulkopuolisista henkilöistä tai tahoista nimeltä mainiten tai muutoin tunnistettavasti.
  • Pidä huolta myös omasta yksityisyydestäsi ja muista, että kaikki mitä julkaiset tai kirjoitat netissä saattaa löytyä verkosta vielä vuosienkin jälkeen.
  • Muistathan, että lainsäädäntö pätee myös verkossa. Tämä tarkoittaa sitä, että työntekijällä on velvollisuus tehdä lastensuojelu- ja/tai rikosilmoitus, mikäli hänellä herää huoli alaikäisen hyvinvoinnista. Nimettömästi käytettävissä nettipalvelussa viranomaiset pystyvät tarvittaessa jäljittämään tiedot.

Huom. Asiattomaan ja häiriköivään käyttäytymiseen puututaan aina. Chatissa tai muissa Nyytin sähköisissä palveluissa ohjaaja puuttuu asiattomaan käyttäytymiseen antamalla varoituksen ja tarvittaessa ns. hiljentämällä häiriköivän henkilön. Tilanteen vaatiessa asiaton viesti tai sen lähettäjä voidaan myös poistaa kokonaan chatista muista sähköisistä palveluista.