Hyppää sisältöön

Myötäinto on toisen ilossa mukana elämistä

Myötätunnon lisäksi elämässä tarvitaan myötäintoa. Myötäinnon käsite lanseerattiin CoPassion-tutkimushankkeessa, ja se tarkoittaa myönteisissä tunteissa ja innostuksessa mukana elämistä.

Myötäinto koostuu:

  • toisen ilon ja innostuksen huomaamisesta
  • halusta tehdä toiselle hyvää
  • teoista, joilla vastataan toisen iloon ja innostukseen.

Aivan kuten myötätunto, myötäinto on toisen rinnalla kulkemista ja sen osoittamista teoin. Ihmisyydestä jää jäljelle vain puolet, jos keskitytään myötäelämään toisen surussa ja kärsimyksessä. Yhtä lailla tarvitsemme ilossa myötäelämistä.

Kuvittele tilanne, jossa opiskelijakaverisi saa oman alan työpaikan. Huomaatko hänen innostuksensa? Iloitsetko hänen kanssaan? Osoitatko sen hänelle esimerkiksi sanallisesti tai halauksena? Myötäintoisten tekojen ei tarvitse olla suuria, pienilläkin teoilla on valtava voima.

Oman onnistumisen kohdalla tuntuu myös hyvältä, mikäli joku iloitsee mukana. Olisi varsin kurjaa kertoa omasta innostumisesta, mikäli siihen ei reagoitaisi mitenkään.

Oman onnistumisen kohdalla tuntuu hyvältä, mikäli joku iloitsee mukana.

Mikä myötäintoa estää?

Toisen menestymisestä innostuminen ei aina ole helppoa. Toisen onnistuminen ei kuitenkaan ole minulta pois, sillä maailmassa ei ole rajattua määrää onnistumisia.

Mikäli koet, ettet kykene iloitsemaan toisen ilosta ja innosta, mieti mistä se johtuu. Huolehdi omasta jaksamisesta, sillä esimerkiksi stressi ja uupuminen heikentävät paitsi kykyämme huomata toisten tunnetilat, myös kykyämme iloita toisten puolesta. Levänneenä on suuremmat mahdollisuudet myötäintoon.

Myötäinto lisää onnellisuutta

Positiiviset tunteet parantavat kognitiivisia taitojamme. Ne auttavat meitä luovassa ja innovatiivisessa ajattelussa. Juuri myötäinnolla onkin suuri merkitys positiivisten tunteiden vahvistamisessa.

Myötäinto tekee meistä yhdessä myötätunnon kanssa myös onnellisempia. Se edistää myönteistä minäkuvaa ja parantaa sosiaalisia suhteita. Kohdatessasi kaverisi myötäintoisesti, keskinäinen luottamuksenne syvenee.

Vinkkejä myötäinnon lisäämiseksi:

  • Pohdi, millaista tunneilmapiiriä itse rakennat. Kuinka reagoit toisen iloon?
  • Ole avoin. Kukaan ei voi iloita kanssasi, jollet avoimesti jaa omaa innostustasi.
  • Anna rohkeasti tunnustusta onnistumisista. Kiitä kaveria tsemppaamisesta, kehu hyvästä oivalluksesta, iloitse toisen puolesta!
  • Huolehdi omasta levosta. Levänneenä toisen innostukseen vastaaminen on helpompaa.

Huolehdi omasta jaksamisesta, sillä levänneenä on suuremmat mahdollisuudet myötäintoon.


Kirjallisuutta:

  • Myötätunnon mullistava voima: Pessi, Martela & Paakkanen, 2017