Sanni Tiainen — Idea

Monesti oppilaitosten ruokalassa huomaa, että porukka syö yksinään. Ihmiset istuutuvat joka toiseen tuoliin siten, etteivät joudu olemaan vieretysten tai kasvotustan ja kohtaamaan toisiaan. Tämä yksin syöminen on kuitenkin usein huomattavasti tympeämpää kuin seurassa ruokaileminen.

Moni ehkä kaipaisi juttuseuraa opiskelijaruokalassa, muttei uskalla ottaa sitä ensimmäistä askelta. Etenkin kun suomalaiselle kulttuurille tahtoo olla ominaista se, ettei toisia saa häiritä. Tuntemattomalle ei välttämättä kehtaa mennä juttelemaan siinä pelossa, ettei toinen välttämässä haluaisikaan ruokailuseuraa.

Mitä voisimme tehdä tälle yksin syömisen kurjuudelle ja tuntemattomille puhumisen vaikeudelle? Järjestetään kampanja, jonka ideana on yksinäisyyden vähentäminen ja yhteisöllisyyden lisääminen opiskelijaruokaloissa. Toteutus on simppeli – opiskelijat voisivat ottaa ruokalaan mennessään kampanjaa varten tehdyn lapun, jossa kehotetaan tuntemattomia tulemaan juttuseuraksi. Tällöin toiset juttukaveria etsivät uskaltaisivat rohkeammin tulemaan juttusille – sillä niin sanottu lupa olisi jo myönnetty. 🙂

Linkkejä:

Yhdysvalloissa on järjestetty kouluissa kansallista No One Eats Alone -päivää, jonka taustalla on hieman samantapainen ajatus yksinäisyyden vähentämisestä yhdessä syömisen keinoin. Kannattaa tutustua!

Yhteystiedot: opiskelija Sanni Tiainen, Itä-Suomen yliopisto, sanniti@student.uef.fi, 044 263 3646

2 vastausta aiheeseen “Juttuseuraa opiskelijaruokalaan”

  1. Katja

    Voisiko opiskelijaruokalassa olla nimettynä sellaisia pöytiä, joihin yksinäiset ja juttuseuraa kaipaavat voisivat mennä? Usein haluaisi syömään mennessä jutella jonkun kanssa, mutta suomalaisena ei viitsi, jos toinen vaivaantuu ja haluaa olla vain omissa ajatuksissaan.

  2. Sofia Lindqvist

    Tällainen nk. Juttupöytä on syksyllä tulossa Helsingin yliopistolla toimiviin UniCafe-ravintotoloihin Suomi100-juhlintaan liittyvän Syödään yhdessä -hankkeen kyljessä. Vuoden 2018 alusta Juttupöydän on tarkoitus jatkaa itsenäisesti. Pitäkää siis silmänne ja korvanne auki! Hanke on ideoitu YTHS:n terveystyöryhmässä ja moottoreina on ollut erityisesti opiskelijaedustajat. Ylioppilaskunnalla on tukeva rooli. Lisätietoja voi tiedustella esimerkiksi HYYn hallituksen jäsen Mikko Kymäläiseltä, etunimi.sukunimi@hyy.fi (ilman ääkkösiä).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *