Hyppää sisältöön

Takaisin opintoihin -mentorointi

Hankeessa toteutettiin yksilömentorointia neljänä lukukautena (kevät 2020, syksy 2020, kevät 2021 ja kevät 2022). Mentorointi tapahtui hankkeen yhteistyökorkeakouluissa Helsingin yliopistossa ja Humanistisessa ammattikorkeakoulussa.

Mentorina ovat toimineet yhteisöpedagogi-, teologisen ja valtiotieteellisen opiskelijoita osana opiskeluaan. Mentorointiin ovat voineet hakea opiskelijat  pääkaupunkiseudun ammattikorkekouluista ja Helsingin yliopistoista.

Mentorointi kohdennettiin hakuilmoituksessa seuraavin kysymyksin:

  • Ovatko opintosi viivästyneet tai keskeytyneet mielenterveyden tai jaksamisen haasteiden vuoksi?
  • Pohditko, miten saisit uudelleen otteen opinnoista?
  • Kaipaatko keinoja ja tukea opinnoissa jaksamiseen?

Mentorointiin haettiin sähköisellä hakulomakkeella. Jokainen hakemuksen lähettänyt opiskelija sai kutsun haastatteluun, jossa hankkeen työntekijät kertoivat tarkemmin mentoroinnista sekä kartoittivat mentoroinnin oikea-aikaisuutta opiskelijalle. Jos opiskelija aloitti mentoroinnin, hänen yhteystietonsa annettiin mentorille. Tämän jälkeen mentori otti yhteyttä ensimmäistä tapaamista varten. Tapaamisessa mentori ja aktori tutustuivat toisiinsa, sopivat tavoitteen mentoroinnille sekä laativat alustavan aikataulun mentoroinnille (5-10 tapaamista lukukauden aikana).

Mentorointia toteuttiin alkuvuodesta 2020 ainostaan kasvokkaisina tapaamisina, mutta koronaepidemian tuomista rajoituksista johtuen pääosa kaikista tapaamisista toteutettiin etätapaamisina. Osa mentoripareista eivät tavanneet ollenkaan kasvokkain, ja osa asui eri paikkakunnilla mentoroinnin aikana.

Suunnitteletko tai järjestätkö vastaavanlaista toimintaa korkeakoulussa?

Jos ideoit tai jo toteutat toimintaa opintoihin palaaville opiskelijoille tai muuta vertaistuellista toimintaa,  mielellämme kerromme mentoroinnistamme toimintanne tueksi! Voit myös kysyä lyhyitä koulutuksia omaan työhönne tai opiskelijoillenne, jotka toimivat vertaistukena.

Käytettävissäsi on myös julkaisemamme oppaat mentoroinnista: Vertaismentorina korkeakoulussa – mentorin opas sekä Takaisin opintoihin -vertaismentorina Opas koordinointiin.

Syyskuussa 2022 järjestimme ensimmäisen koulutuksen mentoroinnin koordinoinnista. Lue lisää tästä.

Lisätietoja Takaisin opintoihin -mentoroinnista:

Leena Tuuttila, mentoroinnin asiantuntija

leena.tuuttila@nyyti.fi

Kuvassa turkoosi ympyrä, jossa tekstinä omassa tahdissa.