Hyppää sisältöön

Myötätunnon merkitys raittiudelle feat. Darravapaa 28.5.2021

Katso lähetys tämän linkin kautta

❗ HUOM! Lähetyksessä ei anneta ammatillista päihdeneuvontaa ❗

Livessä vieraina olivat @darravapaa -yhteisöstä tutut Laura Wathén ja Katri Ylinen. Haastattelijana toimi hankekoordinaattori Linda Lindström.

Darravapaa on Instagram-yhteisö, joka rohkaisee kyseenalaistamaan alkoholinormatiivisen yhteiskuntamme normeja. Darravapaan myötä Suomessa on syntynyt kuhinaa #sobercurious -termin ympärille. Tilillä pohditaan alkoholia, sen ottamista/ei-ottamista ja näiden valintojen ympärillä olevia normeja erilaisten teemojen ja yhteisön seuraajien vertaiskokemusten kautta.

Lähetyksessä puhutaan yhteisön/ympäristön myötätunnon merkityksestä alkoholittomuudelle, sekä myös itsemyötätunnon merkityksestä omalle raittiudelle. Yhteisön myötätunto vahvistaa holittoman linjan valinneen luottamusta siihen, että hän kuuluu edelleen joukkoon tai on tervetullut omana itsenään, ja että hän ei pilaa tunnelmaa, koska ei nyt juo. Yhteisö on osiensa summa, ja näillä osilla on erilaiset syyt olla juomatta.

Miten yhteisö voisi myötätuntoisesti kohdata jäseniä, jotka tahtovat olla alkoholittomalla linjalla ilman, että valinnan tehnyt henkilö on vastuussa muiden valistamisesta tai vakuuttamisesta, että kuuluu (edelleen) joukkoon ja on hauskaa seuraa näinkin?

Mikäli koet paineita raittiuden suhteen, muista että ennen kaikkea tavallinen riittää eikä ole yhtä oikeaa sabluunaa.

Jos olet juuri raitistunut tai harkitset raitistumista, Darravapaasta saa vertaistukea. Ryhmämuotoista tukea voit saada myös oman paikkakuntasi tai valtakunnallisesta Nimettömät Alkoholistit – ja YPAA – yhteisöistä.

Jos tarvitset apua tai neuvoa päihteiden käyttösi suhteen, ota yhteyttä valtakunnalliseen Päihdeneuvontaan puh. 0800 900 45. Soittaminen on maksutonta.

Jos tunnet huolta ystävästä tai opiskelukaverista, suosittelemme hyödyntämään Kupla- hankkeen puheeksiottamisen tukimateriaaleja ja ohjeita tueksi. Jos haluat itse jutella huolestasi, olet tervetullut  Sekasin- chattiin tai soittamaan MIELI ry:n maksuttomalle tukilinjalle, puh. 09 2525 0111. Jos haluat jutella lisää opiskeluyhteisösi päihdekulttuurista ja/tai sen puheeksi ottamisesta (jäsenenä, aktiivina tai toimijana, miten vain) tervetuloa Nyytin chattiin!

Tekstivastine