Yhteisöllisyys, Yksinäisyys, Ystävyys

Monen arki on kääntynyt päälaelleen koronakriisin vuoksi. Myös opiskelijan arkipäivä on varsin erilainen normaaliin kevääseen verrattuna. Oppilaitokset ja kirjastot on suljettu, luennot on siirretty nettiin ja opiskelijalounaat haetaan syötäväksi kotiin. Kahvittelu kampuksilla ei onnistu ja vappuakaan ei pääse perinteiseen tapaan juhlistamaan.

Opiskelijoiden kokema yksinäisyys on ollut kasvussa läpi 2000-luvun. Itsensä ajoittain yksinäiseksi kokee useampi kuin joka neljäs ja usein yksinäisyyttä kokevia on noin seitsemän prosenttia korkeakouluopiskelijoista. Sosiaalinen eristäytyminen ja kontaktien vähentäminen saattaa lisätä yksinäisyyden kokemuksia entisestään.

Yhteenkuuluvuuden tunne on kuitenkin tärkeä myös aikana, jolloin kokoontuminen fyysisesti yhteen ei onnistu. Kolmatta kertaa vietettävän Opiskelijoiden mielenterveyspäivän (23.4.) teemana on tänä vuonna ystävyys ja yhteisöllisyys. Yhteisöä voi rakentaa myös verkossa, kuten monien opiskelijajärjestöjen organisoimat etätapahtumat osoittavat. Meistä jokainen voi olla etänäkin läsnä ja kysyä kaverilta, mitä kuuluu.

Epävarma tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita: pelkoa, turhautumista, suruakin. Saattaa myös olla, ettei eristäytyminen tunnu oikein miltään ja sekin on luonnollista. Koronakevään keskellä onkin hyvä muistaa olla ystävä myös itselleen ja kuunnella, mitä juuri minulle kuuluu.

Ystävyys ja yhteisöllisyys eivät ratkaise kaikkia koronakriisin ongelmia. Niiden avulla kuitenkin jaksamme paremmin, poikkeusoloista huolimatta.

Sanni Lehtinen
Nyyti ry:n puheenjohtaja

Lue lisää kampanjasta: #Mitätehtäis– Opiskelijoiden mielenterveyspäivä 2020

Kuva: Salla Merikukka.

Sanni Lehtinen


Nyyti ry:n puheenjohtaja 2020-2021
Kirjoittaja on pian yhdeksättä lukuvuottaan yliopistolla aloittava opiskelija, jonka paluu opintoihin on ollut suunnilleen yhtä helppo kuin Frodon matka Mordoriin.

Avainsanat: , , , , ,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *