Hyvinvointi, Mielihenkilö, Oppiminen, Vertaistuki, Yhteisöllisyys, Yksinäisyys

Vem är Linda Lindström?

Linda Lindström, 26 år. Studerar vid Humanistiska yrkeshögskolan (Samhällspedagog YH). Tidigare fil.kand. i etnologi med studier i psykologi och kriminologi från Stockholms universitet. Bosatt i Jyväskylä, med rötter i Stockholms betongdjungel och skogarna i Kainuu. Har en aktiv livsstil kombinerat med mycket mys och kärlek.

Vad gör du för slags frivilligarbete?

I Nyyti modererar jag den svenska chatten.

Vad fick dig att börja som volontär?

Jag hörde om Nyyti via en lärare och gick med via kampanjen #myötätunnostahyvinvointia 2018. Jag modererade i den finska chatten först. Jag märkte att det inte fanns något som riktade sig till svenskspråkiga studenter; jag är tvåspråkig och tänkte att det vore kul att göra något på svenska, så jag frågade.

Vad upplever du att du som volontär får av volontärverksamheten?

Jag upplever att jag lär mig mycket. I chatten sker ett väldigt personligt utbyte mellan mig och individen jag pratar med, trots att vi inte har en aning om vem den andra är. Det känns stort! Språket är såklart också en rolig bonus.

Vad upplever du att du ger som volontär?

Jag vill stötta, men framför allt vill jag försöka peppa och motivera. Jag vill sprida en anda som tillåter att det är okej att prata med någon, och vetskapen att här kan man göra det. Om jag via chatten kan ge andra studenter en plattform där de känner att de kan ställa frågor eller lätta på hjärtat, så är det allt jag behöver för att fortsätta vara volontär.

Varför är det viktigt för dig att göra frivilligarbete?

Studenters välbefinnande är något jag brinner väldigt starkt för. Jag är själv högskolestudent sedan 2012, och har jobbat med studenträttigheter ungefär lika länge (först i Sverige och nu i Finland). Studenters ork och hälsa är något jag upplever har uppmärksammats för lite – trots att det finns, och länge har funnits, ett stort behov. Studenter är en samhällsgrupp som tenderar att hamna mellan stolarna. Alla har inte heller samma bakgrund, behov, medel, möjligheter eller utbildningar; därför är formen på stöd som behövs också en mycket mer komplicerad fråga. Pressen att prestera och producera, i kombination med resten av livet, kan vara oerhört tufft att hantera. Ju fler som väljer att studera, desto högre krav ställs det på att bredda utbudet och skapa en tydligare servicestruktur som i längden är hållbar.

Det bubblar kring ämnet just nu, men det skulle kunna koka. Ett talande exempel under hösten var när studentrestaurangen Unicafe i Helsingfors valde att ta bort nötköttet från sitt sortiment. Protesterna flödade! Om allmänheten kunde reagera så starkt kring studenters mentala hälsa, så tror jag att det skulle finnas en annan diskussion kring vikten av att ha tjänster som arbetar med frågan.

Medborgarinitiativet för terapigarantin har skapat en förträfflig öppning; det vore bra att smida medan järnet är varmt. Det finns lovande initiativ, t.ex. Opiskelijahelppari i Tammerfors och rekryteringen av fler psykiatriska sjukskötare inom Studenthälsan SHVS. Jag hoppas att fler instanser i framtiden prioriterar frågan.

Sofia Lindqvist


Kirjoittaja on herkkä havainnoija, joka ei kaihda vaikeita asioita. Äiti, puoliso, sisko, työmatkapyöräilijä, puutarhanhoitaja, käsityöihminen.
****
Skribenten är känslig iakttagare som inte undviker svåra frågor. Mamma, partner, syster, arbetscyklist, trädgårdsskötare, handarbetsmänniska.
****
Writer is sensitive observer who does not avoid difficult issues. Mother, partner, sister, commuter cyclist, gardener, craft enthusiast.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *