Jaksaminen, Opiskelu, Vaikuttaminen, Yleinen

Julkaisemme kuntavaalien yhteydessä blogisarjan, jossa eduskuntapuolueiden poliittiset opiskelijajärjestöt ottavat kantaa mielenterveyspolitiikkaan.  Haluamme Nyytissä lisätä yhteiskunnallista keskustelua mielenterveydestä ja näin osaltamme lisätä äänestysaktiivisuutta. Nyytin kuntavaalitavoitteisiin voi tutustua täällä. Sivulta löydät myös vaalien tarkemman aikataulun. 

Hyvinvoivat nuoret ovat hyvinvoivan yhteiskunnan perusedellytyksiä. Pandemia on heikentänyt nuorten mielenterveystilannetta, eikä ongelmia ole otettu riittävän vakavasti. RKP-nuoret haluaa nähdä suurempia panostuksia ehkäisevään mielenterveystyöhön sekä mielenterveysongelmien hoitamiseen. 

Mielenterveysongelmia on sanottu Suomen kalleimmaksi kansantaudiksi, ja masennus on näistä kansantaudeista yleisimpiä. Helsingin yliopiston tutkimuksen mukaan peräti 60 prosenttia opiskelijoista kokee uupumusta. Kansallisella tasolla 25 prosenttia nuorista kärsii jonkinlaisista mielenterveysongelmista, ja ne ovatkin yleisimpiä terveysongelmia. Nämä luvut ovat todella huolestuttavia ja osoittavat, että ongelmalle on tehtävä jotakin. 

Suomen työllisyysasteen parantaminen on tärkeä tavoite. Yleissivistävä ja laadukas koulutus luo pohjan hyvinvoivalle ja kilpailukykyiselle Suomelle. Voimme puhua työllisyysasteen ja Suomen kilpailukyvyn parantamisesta, mutta jos nuoret voivat huonosti, emme pääse eteenpäin. Voidaksemme luoda edellytykset korkeammalle työllisyysasteelle tulevaisuudessa tarvitsemme hyvinvoivia nuoria, jotka siirtyvät työelämään. 

Me RKP-nuorissa haluamme, että resursseja opiskelijoiden mielenterveyden tukemiseksi lisätään. Ehkäisevän mielenterveystyön täytyy toimia lähtökohtana, mutta hoitoa tarvitsevilla ihmisillä tulee olla mahdollisuus helposti saatavaan hoitoon matalalla kynnyksellä. Hoidon tulee olla laadukasta, ja sitä tulee olla saatavilla myös ruotsiksi. Avun saaminen omalla äidinkielellään on ratkaisevaa, kun kyse on mielenterveyden tukemisesta. 

Yksi konkreettinen esimerkki siitä, miten Suomi voisi tavoittaa nuoret ennen ongelmien kasaantumista, ovat oppilaiden ja opiskelijoiden käytössä olevat koulukuraattorit. RKP-nuoret haluaa, että oppilaat ja opiskelijat saisivat kutsun kuraattorin luokse kerran yläkouluaikana ja kerran toisen asteen opintojen aikana. Jotta hoitoa olisi vielä helpommin saatavissa, haluamme terapiatakuun toteutuvan ja psykoterapiakoulutuksesta maksutonta. Sijoitus näihin palveluihin maksaa itsensä takaisin pitkällä aikavälillä, vaikka se aluksi toisikin tullessaan kustannuksia. 

Tänään tekemämme sijoitukset vaikuttavat suoraan siihen, miltä huominen näyttää. Nuorten hyvinvointiin kohdistetut resurssit maksavat itsensä takaisin tulevaisuudessa. 

Anna Oksanen


Ordförande för utskottet Liberala Studerande, Svensk Ungdom

Avainsanat: , , ,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *