Yleinen

Näin mielenterveysviikon kunniaksi, sekä transtietoisuuden viikon, kansainvälisen miestenpäivän ja suomalaisen miesten viikon jälkimainingeissa tahdomme kysyä, mitä kuuluu sateenkaareville miehille?

Maailmanlaajuisesti miehistä 10 % raportoi kuuluvansa johonkin seksuaalivähemmistöön. Tämä tarkoittaa siis noin 402 miljoonaa seksuaalisuudeltaan sateenkaarevaa miestä (LGBT Pride Global Survey 2021). Transmiehiä taas on arvioitu olevan yksi jokaisesta sadasta tuhannesta ihmisestä. Numeroihin tulee kuitenkin suhtautua varauksella, sillä ainoastaan lääketieteellisiin sukupuolta vahvistaviin hoitoihin hakeutuneet transihmiset lasketaan mukaan tilastoihin (Trans CoE, Counting Trans Populations | Division of Prevention Science).

Suomessa reilusti yli puolet kaikista sateenkaarevista miehistä ovat harvoin tai ei koskaan avoimia omasta sateenkaarevuudestaan töissä. Noin puolet piilottavat identiteettinsä täysin tai melkein täysin myös koulussa. Erityisesti biseksuaalit miehet salaavat muita sateenkaariryhmiä useammin identiteettinsä kokonaan muilta ihmisiltä, mukaan lukien perheen ja ystävät. (Lähde: EU:n perusoikeusvirasto). Salaaminen ja piilottaminen selittyvät varmasti osittain sateenkaarevien miesten kohtaamalla syrjinnällä ja väkivallalla. Moni tekee tarkkaa harkintaa, kenelle ja missä kertoo omasta elämästään ja identiteetistään. Tällöin arkea ja elämää säätelee huoli ja pelko.

Kun puhutaan sateenkaareviin miehiin kohdistuvasta väkivallasta, tekijöinä toimivat useimmiten muut miehet. Sateenkaarevuus saatetaan kokea tekijöiden toimesta uhaksi maskuliinisuudelle ja opituille malleille mieheydestä, joka asettaa sateenkaarevat miehet alttiiksi väkivallalle. Sateenkaareviin miehiin kohdistuu eniten väkivaltaa tuntemattomien ihmisten toimesta, ja suurin osa hyökkäyksistä tapahtuu julkisella paikalla, ravintolassa, baarissa tai yökerhossa. (EU:n perusoikeusvirasto, EU LGBTIQ Survey III.)

Tilastot vuodelta 2023 eivät tarjoa kovinkaan positiivista kuvaa sateenkaarevien miesten tilanteesta Suomessa. Erityisesti transmiehiä koskettavat luvut väkivaltatilastoissa ovat huolestuttavia. Cissukupuolisista sateenkaarevista miehistä 25 % sekä transsukupuolisista miehistä 52 % kokivat tulleensa syrjityksi jollain elämän osa-alueilla viimeisen 12 kuukauden aikana. Häirintää ovat kohdanneet transmiehistä 69 % ja cissukupuolisista sateenkaarevista miehistä 49 % viimeisen 12 kuukauden aikana. Väkivaltaa viimeisen viiden vuoden aikana edes kerran olivat kohdanneet 12 % cissukupuolisista sateenkaarevista miehistä ja 14 % transmiehistä. Transmiehistä ainoastaan 33 % kertoi väkivallasta jollekin viranomaiselle ja sateenkaarevista cismiehistä ainoastaan 36 %. Enemmistö sateenkaarevista miehistä kokee, että hallitus ei toimi riittävästi ennakkoluulojen ja suvaitsemattomuuden kitkemiseksi koskien lhbtiqa+ -yhteisöä. (EU:n perusoikeusvirasto, EU LGBTIQ Survey III.)

On selvää, että yhteiskunnallisella tilanteella on yhteys sateenkaarevien miesten mielenterveyteen. Väkivallan ja syrjinnän kokemukset sekä pelko aiheuttavat vähemmistöstressiä, joilla voi olla kauaskantoisia seurauksia kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kannalta. Sateenkaarevat miehet ovat muiden sateenkaariryhmien tapaan cis- ja heteroväestöä korkeammassa riskissä sairastua mielenterveyden häiriöihin ja somaattisiin sairauksiin. Vähemmistöstressi ilmenee usein myös heikentyneenä luottamuksena muihin ihmisiin sekä viranomaiseen, joka hankaloittaa avun hakemista ja vastaanottamista.

On tärkeää huomata, että cis- ja heteronormatiivisuus kulttuurissamme lisää sateenkaarevien miesten syrjintää ja pahoinvointia. Lisäksi naisviha ja feminiinisyyteen kohdistuva halveksunta vaikuttaa sateenkaareviin miehiin, jos ja kun sateenkaarevuutta pidetään typistetysti naisellisena tai feminiinisenä ja täten miehelle sopimattomana piirteenä. Lisäksi transmiehet saattavat kokea merkittävää painetta ilmentää maskuliinisuutta ja mieheyttä tietyllä tavalla tullakseen hyväksytyiksi miehinä yhteiskunnassa.

Tahdomme muistuttaa, että myös miehet keskenään ovat eriävissä asemissa suhteessa toisiinsa. Erilaiset muut ominaisuudet, kuten terveydentila, toimintakyky, sosioekonominen tai etninen tausta voivat merkittävästi monimutkaistaa suhdetta omaan miehuuteen ja muihin miehiin.  Liiallisen erillisyyden ja erilaisuuden kokemukset voivat johtaa haavoittavaan yksinäisyyteen. Sateenkaarevat miehet ovat oma moninainen ryhmänsä, jotka kohtaavat omia ainutlaatuisia haasteitaan miehinä suomalaisessa yhteiskunnassa. Syrjivien cis- ja heteronormatiivisten rakenteiden purkaminen palvelevat jokaista yhteiskunnan jäsentä. Vastuu vähemmistöjen aseman parantamisesta ja kulttuurin muuttamisesta on meillä jokaisella. Kohdennetut palvelut yhdistettynä tietämykseen ja osaamiseen sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuudesta ovat ehdottoman tärkeitä, jotta sateenkaarevat miehet voivat tulla kohdatuksi omina itsenään. Lisäksi tarvitsemme keinoja puuttua väkivaltaan, vihapuheeseen ja syrjintään. Kenenkään ei tulisi joutua todistelemaan muille mieheyttään tai pelkäämään arjessaan.  

Sateenkaarevalle miehelle tahdomme sanoa: sinä olet arvokas, tärkeä ja ansaitset elää omannäköistäsi elämää.


Kirjoittaja on QueerMieli -hankkeen kokemusasiantuntija ja vertaisryhmänohjaaja 
Iivari Herva. 

QueerMieli -hankkeen tarkoituksena on sateenkaariopiskelijoiden mielen hyvinvoinnin edistäminen vertais-, koulutus- ja vaikuttamistoiminnalla.