Auttajatahot, Elämänhallinta, Hyvinvointi, Mielihenkilö, Vertaistuki

Mind+Vibe ry – luomiskertomuksesta nykypäivään

Syntymä

Kaikki tapahtui sattumalta. Alussa oli irrallisia ajatuksia ja visioita, jotka lähtivät yhdistymään ja kehittymään puitteiden ollessa suotuisat. Tällaiset puitteet löytyivät, kun allekirjoittanut sattui toisen Mind+Vibe ry:n tulevan perustajajäsenen Joonas Kepon kanssa saman kahvipöydän ääreen yrittäjähenkisissä tunnelmissa. Siinä vaiheessa vahvimmat visiot taisivat liittyvä jonkinlaiseen mielenterveysaiheiseen puhelinsovellukseen.

Joitakin kuukausia kestävän jalostumisen tuloksena perustettiin kuitenkin mielenterveyttä tukevaa ryhmämuotoista toimintaa tarjoava Mind+Vibe ry. Tässä vaiheessa meitä oli mukana jo useampi vertaistuesta ja itsensä kehittämisestä innostunut tyyppi. Yhdistyksemme jäsenistö koostuu tällä hetkellä eri alojen loppuvaiheen opiskelijoista sekä parista psykologista. Parhaimmillaan tämä tarkoittaa sellaisia ideoita, joita ei syntyisi homogeenisemmassa ryhmässä. Toisaalta ajoittain yhteistä näkemystä haetaan ja hiotaan pidempään, ennen kuin enemmistö on lopputulokseen tyytyväinen.

Kenelle, mihin tarpeisiin?

Vahvimmin yhdistyksemme syntyyn näin jälkikäteen ajatellen vaikuttivat henkilökohtaiset kokemukset yhdistettynä teoreettiseen ja ammatilliseen ymmärrykseen mielenterveydestä. Lisäksi halu vaikuttaa ja luoda jotakin uutta, vastata ilmeiseen tarpeeseen toimivat sytykkeinä. Tuntui siltä, ettei ole helppoa löytää sopivaa matalan kynnyksen tukea mielenterveyttä koettelevissa tilanteissa sekä tarkoituksenmukaista forumia mielen hyvinvoinnin tukemiseen omatoimisesti ja mielellään jo varhaisessa vaiheessa, ennen ns. diagnoosikriteerien täyttymistä tai toimintakyvyn huomattavaa alenemista.

Tuntui siltä, ettei ole helppoa löytää sopivaa matalan kynnyksen tukea mielenterveyttä koettelevissa tilanteissa.

Visioomme liittyi ajatus siitä, että olisi hyvä olla tarjolla enemmän mahdollisuuksia toisaalta itseohjautuvasti, mutta toisaalta myös toisten tuella sekä omia kokemuksia ja ajatuksia jakaen tarttua mielenterveyttä koskeviin kysymyksiin ja haasteisiin. Näytti myös selvältä, että rutkasti vertaistuessa ja kokemusasiantuntijuudessa kytevää potentiaalia jää tällä hetkellä käyttämättä; toisten selviytymiskertomusten kuuleminen ja toisaalta omien kokemusten jakaminen voivat toimia erittäin vapauttavina ja voimaannuttavina kokemuksina. Sellaiselle toivolle ja kannattelevuudelle, joka välittyy toisten aidoista elämäntarinoista ja selviytymiskokemuksista on vaikea löytää vertaista. Näkisin, että erityisesti samassa tilassa, yhteisissä hetkissä jakaen on erityinen vahvuus ja vaikuttavuus.

Sellaiselle toivolle ja kannattelevuudelle, joka välittyy toisten aidoista elämäntarinoista ja selviytymiskokemuksista on vaikea löytää vertaista.

Mielenterveys ja itsensä kehittäminen

Mielestämme ei ole aina tarkoituksenmukaista lähteä jakamaan toisistaan erilleen mielenterveyden rakoilua tai vaikeuksia ja itsensä kehittämistä; merkittävä osa meistä kärsii jossain vaiheessa elämäänsä psyyken oireilusta tai häiriöistä, ja toisaalta itsensä kehittämisestä voi hyötyä lähes jokainen. Itse usein visualisoin mielenterveyttä psykologin työstä käsin niin, että alhaalla on toimintakykyä haittaavaan oireiluun tähtäävä hoito, keskellä ns. ylläpidettävän mielen hyvinvoinnin tason tukeminen ja ylhäällä itsensä kehittäminen (esim. mentaali- tai psyykkinen valmennus).

Merkittävä osa meistä kärsii jossain vaiheessa elämäänsä psyyken oireilusta, ja toisaalta itsensä kehittämisestä voi hyötyä lähes jokainen.

Yhtenä kantavana ajatuksena ryhmämuotoisella ja vertaistuellisella kurssillamme on tarjota puitteet ja työkaluja näillä kaikilla edellä mainituilla tasoilla liikkumiseen kunkin omista tarpeista käsin. Tietysti toimintakykyä haittaavasta psyykkisestä oireilusta kärsivälle ensisijaista on hakeutua hoidon piiriin, mutta toimintakyvyn ollessa riittävällä tasolla on kurssimme varmasti suotuisa lisä toipumista ajatellen.

Tulevaisuus

Parhaillaan on käynnistymässä Mielenhyvinvointikurssimme nyt toista kertaa. Olemme kehittäneet sitä joiltakin osin viime kevään kurssiin verrattuna, mutta paljon on toimivaa ja tuttua jo viime kerrasta. Jatkossa tähtäämme kurssiemme ja toimintamme kehittämiseen entistä antoisammiksi sekä osallistujalle, että meille Mind+Viben porukalle!

Tavoitteena on uusien matalan kynnyksen tapahtumia; näyttää siltä, että kysyntää vaikkapa nk. speed friendingeille ja erilaisille työpajoille olisi. Tapahtumista tiedottaminen ja kiinnostuneiden tavoittaminen ovatkin jatkossa avainasemassa. Uusia toimintamuotoja kehittäessä myös palautteen saaminen on korvaamatonta, sillä mitään valmista ja takuulla toimivaa ei etukäteen ole.

Kirjoitus on osa #MieliHenkilö-juttusarjaamme, jossa esitellään erilaisia mielenterveyden ja opiskelukyvyn parissa toimivia kiinnostavia henkilöitä, ryhmiä ja tahoja. #MieliHenkilö-juttuja voit löytää jatkossa Mielellä on väliä -blogistamme, Youtubemme #EllunMielestä -vlogista sekä sosiaalisesta mediasta tunnisteella #MieliHenkilö.

Miila Salmi


Olen yrittäjänä toimiva psykologi, jonka voi työajalla löytää muun muassa yksityisvastaanotolta tai rikosseuraamuksen parista Jyväskylä - Helsinki -akselilta. Mind+Vibe ry:ssä toimin perustajajäsenenä ja työnohjaajana. Vapaa-aikaani leimaavat reissutyön vastapainona koti-illat sekä voimaharjoittelu.

Avainsanat:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *