Hyppää sisältöön

Ajatukset

Ajatukset ovat sisäistä puhetta, jota kerromme itsellemme. Ajatuksia pyörii jatkuvasti mielessämme – päivän aikana kymmeniä tuhansia! Usein ajatus vilahtaa nopeasti mielessä, emmekä kiinnitä ajatukseen tällöin paljon huomiota.

Erilaisia ajatuksia risteilee jatkuvasti mielessämme, monesti vieläpä yhteen kietoutuneina. Opettelemalla tunnistamaan ajatuksiasi pystyt paremmin erottamaan, milloin joku asia on tosi ja milloin kyse on omasta tulkinnastasi. Voimme joskus erehtyä pitämään itsestäänselvyytenä sellaisiakin ajatuksia, jotka eivät vastaa ulkoista todellisuutta.

Myönteiset ja kielteiset ajatukset

Usein toistuvilla ajatuksilla on vahva vaikutus siihen, kuinka toimit ja käyttäydyt eri tilanteissa. Jotta tunnistaisit ajatusten vaikutuksen toimintaasi, sinun täytyy pysähtyä kuuntelemaan itseäsi.

Ajatusten tunnistaminen kannattaa, koska näin avautuu mahdollisuus niiden kanssa työskentelyyn. Lisäksi pystyt paremmin tunnistamaan, milloin jokin asia on tosi ja milloin kyse on omasta tulkinnastasi.

Myönteiset, rakentavat ja hyödylliset ajatukset saavat meidät voimaan paremmin. Ne eheyttävät, kannustavat ja innostavat.

Kielteiset, tuhoavat tai hyödyttömät ajatukset saavat usein olomme kurjaksi ja mielialan apeaksi. Yksittäisistä haitallisista ajatuksista voi muodostua arjessasi toistuvia haitallisia ajatusmalleja. Haitalliset ajatusmallit estävät sinua toimimasta siten kuin haluaisit, heikentävät itsetuntoasi, lannistavat mielialaa ja lisäävät tyytymättömyyttä.

Millaisia ajatuksia?

Ajatukset voivat sisällöltään olla oikeastaan ihan mitä vain. Ajatuksillamme voimme myös tehdä monia asioita, kuten:

  • motivoida itseämme
  • lannistaa itseämme
  • todeta asioita
  • suunnitella etukäteen
  • murehtia menneitä
  • haaveilla

Ajatuksista myönteiset, rakentavat ja hyödylliset ajatukset kohentavat mielialaamme, kannustavat ja saavat meidät toimimaan. Tällaisten ajatusten avulla näemme enemmän mahdollisuuksia eivätkä esteet tunnu ylivoimaisilta.

  • ”Vaikka asiat ovat tosi huonosti, ainakin yritän tehdä niille jotakin.”
  • ”Vaikka nyt mokasin, voin oppia siitä tulevaisuuden varalle.”
  • ”Vaikea päivä, mutta selvisin siitä.”

Kielteiset, tuhoavat tai hyödyttömät ajatukset saavat usein olomme kurjaksi ja mielialan apeaksi. Ne myös lannistavat, ja haasteet tuntuvat vaikeammilta.

  • ”En tiedä mitään, vaikka olen opiskellut jo pitkään.”
  • ”Kaikki menee vaan huonompaan suuntaan.”
  • ”En saa mitään aikaiseksi ikinä.”

Huomasitko lukiessasi esimerkkejä myönteisistä ja kielteisistä ajatuksista eroa, miten ne vaikuttivat sinuun? Mikäli annat liian paljon tilaa ja arvoa haitallisille ajatuksillesi, alkavat ne vaikuttaa toimintaasi. Samoin toisinpäin. Kun kiinnität huomiota myönteisiin ajatuksiin, niiden vaikutus vahvistuu.

Ohjaavatko haitalliset ajatusmallit toimintaasi?

Joskus jäämme kiinni toistuviin, samoihin negatiivisiin ajatusmalleihin, jotka lannistavat ja saavat olon kurjaksi. Jos ajattelet itsestäsi negatiivisesti, esimerkiksi ”mikään ei koskaan suju minulta”, alat myös käyttäytyä itseäsi vähätellen. Teet valintoja luullen, ettet onnistu.

Haitalliset ajatusmallit voivat huomaamattasi ohjata tapaasi, jolla havainnoit, toimit ja teet valintoja. Omista ajatuksistasi sinun kannattaakin pyrkiä tunnistamaan sellaiset toistuvat ajatusmallit, jotka

  • estävät sinua olemasta oma itsesi
  • estävät sinua hyödyntämään kaikkea osaamistasi ja kykyjäsi
  • laskevat itsetuntoasi

Haitallisia ajatusmalleja voi muuttaa myönteisemmiksi erilaisilla tekniikoilla.

Jos annat liian paljon tilaa haitallisille ajatuksillesi, ne alkavat vaikuttaa toimintaasi.

Muualla verkossa

Ajatukset eivät ole tosiasioita – Mielenterveystalo.fi

Ajatukset itsestäsi – Oiva -ohjelma, Suomen Mielenterveysseura

Ajatusten kohtaaminen – Mielenterveystalo.fi

Anna palautetta

Herättikö lukemasi sinussa ajatuksia? Vastasiko se odotuksiasi? Saitko tietoa ja tukea tilanteeseesi? Anna meille palautetta nimettömällä verkkokyselyllä. Arvostamme mielipidettäsi!